Rusija na tržište izbacuje novu vrstu nafte

Predsednik Rusije Vladimir Putin pustio je krajem decembra prošle godine u rad posljednju dionicu naftovoda Istočni Sibir-Tihi okean (ISP)
99 pregleda 1 komentar(a)
Nafta, Vađenje nafte, Foto: Shutterstock
Nafta, Vađenje nafte, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.01.2013. 12:21h

Na svjetskom tržištu trebalo bi kroz nekoliko godina da se pojavi nova vrsta ruske nafte ISP čiji naziv potiče od naftovoda Istočni Sibir-Pacifik.

Kako je objavila moskovska medijska kuća Glas Rusije, taj naftovod transportuje ruske energente u Aziju.

Glas Rusije prenosi pisanje lista Rosijskaja gazeta kako kvalitet ISP (ESPO - Eastern Siberia–Pacific Ocean) smjese omogućuje da se ne sumnja u njenu visoku potražnju kod potrošača, a postoji i nada da će biti uključena u korpu svjetskih vrsta nafte.

Predsednik Rusije Vladimir Putin pustio je krajem decembra prošle godine u rad posljednju dionicu naftovoda Istočni Sibir-Tihi okean (ISP), vrijednog 25 milijardi dolara.

Izgradnja naftovoda dužine 4.200 km, najvećeg infrastrukturnog projekta Rusije od vremena Sovjetskog Saveza, trajala je šest godina.

Osnovu smjese ISP sačinjava visokokvalitetna nafta sa nalazišta Istočnog, Zapadnog i Centralnog Sibira, a prema sadržini sumpora je čak bolja od dubajske i arapske nafte, naveo je GR.

Ta vrsta nafte će biti transportovana naftovodom ISP. Za sada najpopularnija ruska marka nafte je Ural, kazao je naučnik Instituta svjetske ekonomije i međunarodnih odnosa RAN Mihail Subotin, dok je vrsta Vitez dobila naziv po platformi u području eksplotacije na ostrvu Sahalin, na krajnjem istoku Rusije.

Neophodnost alternative osnovnim svjetskim vrstama naftne smese WTI i Brent postoji davno, konstatovao je analitičar tržišta nafte i gasa kompanije Arbat Kapital Vitalij Gromadin.

Da bi ISP postala jedna od kotiranih marki nafte neophodno je određeno vrijeme, jer ona u strukturi svih isporuka istoimenog naftovoda ima dosta mali obim.

Bonus video: