Ekonomisti MMF-a priznali grešku u procjeni

Glavni ekonomisti Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Olivie Blanšar i Daniel Leig sastavili su poseban radni dokument o greškama koje su napravili procjenjujući uticaj štednje na evropsku ekonomiju
54 pregleda 2 komentar(a)
Olivie Blanšar, Foto: Reuters
Olivie Blanšar, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.01.2013. 14:34h

Glavni ekonomisti Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Olivie Blanšar i Daniel Leig sastavili su posebni radni dokument o greškama koje su napravili procjenjujući uticaj štednje na evropsku ekonomiju, pišu danas evropski mediji.

"Prognostičari su značajno podcijenili povećanje nezaposlenosti i pad domaće potražnje povezane s fiskalnom konsolidacijom", citira evropski informativni portal Euobserver MMF-ov dokument.

Blanšar i Leig kratko su ukazali na taj problem već u oktobru u redovnim MMF-ovim polugodišnjim prognozama za svjetsku ekonomiju. Sada su opsežno, uz dopunu matematičkih formula, pojasnili greške u procjenama uticaja oštrih smanjenja budžetskih rashoda u zemljama kao što su Grčka, Portugal i Španija.

Iako se u dokumentu upozorava da ga mediji ne bi trebali prikazivati kao službeni stav MMF-a, on "odražava promjenu stava zajmodavca sa sjedištem u Vašingtonu kada su u pitanju oštre mjere štednje u Evropi".

Budući da je tempo budžetskih rezova bio puno brži a privredni rast slabiji nego što je prognozirano 2010., takozvani fiskalni multiplikatori, matematički koeficijent koji odražava uticaj reformi na privredni rast, bili su puno veći nego što su MMF-ovi ekonomisti u početku procijenili.

Umjesto blizu nuli, što znači bez greške, fiskalni su multiplikatori za 2010. iznosili oko 1,6, piše u MMF-ovom dokumentu.

Model je prilagođen u idućim godinama. MMF sada zagovara blaže budžetske rezove u Grčkoj i ostalim zemljama koje pritiska recesija.

Tako je Pol Tomsen, čelnik MMF predstavnika u Grčkoj, već u februaru prošle godine upozorio da vlada u Atini ne treba da pretjeruje s mjerama štednje, založivši se za sporiji tempo budžetskih rezova.

Čelnica MMF-a Kristine Lagard apelovala je krajem prošle godine da se Grčkoj omogući više vremena za ostvarivanje fiskalnih ciljeva a predložila je i novo restrukturiranje grčkog duga.

Bonus video: