Berluskoni priželjkuje mjesto ministra ekonomije

Uoči februarskih izbora u Italiji političku scenu obilježavaju pregrupisavanja političkih snaga i stvaranja novih koalicija. Berluskonijeva partija "Narod slobode" formirala koaliciju sa "Ligom za sjever"
0 komentar(a)
Silvio Berluskoni, Foto: Guardian.co.uk
Silvio Berluskoni, Foto: Guardian.co.uk
Ažurirano: 07.01.2013. 10:32h

Italijanska partija desnog centra Narod slobode i populistička stranka "Liga za sjever" potpisale su predizborni koalicioni sporazum, saopštio je danas bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni.

"Predizborni koalicioni sporazum smo potpisali mi i "Liga za sjever". Ja sam potpisao u ime "Naroda slobode", a u ime "Lige za sjever" potpisao je (ministar unutrašnjih poslova u Berluskonijevoj vladi) Roberto Maroni, koji će na predstojećim februarskim izborima biti kandidat u Lombardiji. Ja ću biti kandidat 'umjerenih'", rekao je Silvio Berluskoni za televiziju RTL.

Berluskoni je ocijenio da sekretar partije "Narod slobode" Anđelino Alfano ima ozbiljne šanse da bude budući šef italijanske vlade u slučaju da desni centar pobijedi na parlamentarnim izborima predviđenim za 24. i 25. februar. "Alfano može da bude naš kandidat za premijera, a ja za ministra ekonomije", rekao je Berluskoni.

Mario Monti je 21. decembra podnio ostavku, pošto je ranije Berluskoni optužio njegovu vladu da vodi Italiju u "spiralu recesije". On je nedjelju dana kasnije saopštio da će na predstojećim izborima biti na čelu liste centrističke koalicije.

Bonus video: