Monti najavio izmjene poreza na nekretnine

Mario Monti, premijer italijanske vlade na odlasku, rekao je da će izmijeniti nepopularan porez na nekretnine koji je uvela njegova vlada. Njegov politički blok dobija na popularnosti uoči izbora 24. i 25. februara.
98 pregleda 0 komentar(a)
Mario Monti, Foto: Beta/AP
Mario Monti, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.01.2013. 21:24h

Montijeva nova koalicija političkog centra treća je po rezultatima ispitivanja javnog mišljenja objavljenim u nedjelju, iza koalicije lijevog centra koju vodi Pier Luiđi Bersani i bloka desnog centra bivšeg premijera Silvija Berluskonija.

Monti je u novembru 2011. imenovan na čelo tehnokratske vlade nakon što je Berluskoni napustio premijerski položaj usred seksualnog skandala i nakon što je italijanska finansijska kriza zaprijetila euru. Kako bi smanjio budžetski deficit i vratio povjerenje u sposobnost Italije da upravlja svojim dugom, Monti je uveo niz mjera štednje, uključujući i porez na nekretnine koji je potkopao potrošnju i produbio recesiju.

Berluskoni, koji je do prije dvije nedjelje podržavao Montijevu vladu, više puta je rekao da će prvi čin njegove vlade, ako pobijedi na izborima, biti ukidanje poreza na nekretnine.

"Porezi se moraju smanjiti ali niko ne bi trebao da daje obećanja koja se ne mogu ispuniti", rekao je Monti za televiziju SkyTG24. Porez na nekretnine "treba se restrukturirati i modifikovati", rekao je, tako da lokalne vlasti dobiju veće učešće.

Monti je ponovio da želi da smanji porez na prihode onih koji najmanje zarađuju i dodao da se planirano povećanje PDV-a može izbjeći ako će izborni pobjednici biti "spremni da kažu "Ne" specijalnim interesima".

U ispitivanjima javnog mišljenja koalicija lijevog centra još uvijek ima veliku prednost ali i Montijev i Berluskonijev blok posljednjih nedjelja dobijaju na popularnosti.

Učešće glasača koji kažu da će glasati za Bersanijev blok je između 38 i 39 posto a Bersanijeva Demokratska stranka trebala bi da dobije 32 do 33 posto glasova, izvijestio je institut ISPO u nedjelju.

Montijev blok je porastao na 14-15 posto sa samo 10 posto prije nego što je ušao u političku ukampanju za nove izbore u februaru. Nova koalicija "S Montijem za Italiju" predstavljena u petak sama bi, prema anketi, osvojila devet posto glasova. Berluskoni je povećao udio glasova svoje stranke na 17 do 19 posto s 13 do 16 posto koliko ih je bilo na početku decembra.

Broj neodlučnih glasača, ili onih koji planiraju da apstiniraju, pao je na ispod 40 posto dok je prije nekoliko nedjelja dostizao gotovo 50 posto, pokazalo je istraživanje ISPO-a.

Podrška Pokretu pet zvjezdica komičara Bepea Grila pala je na 13-14 posto sa 17 do 19 posto prije mjesec dana.

Bonus video: