Carigradski patrijarh osveštao sve vode planete

Po hladnom i vjetrovitom vremenu, u vodu je skočilo 20-tak mladića iz raznih zemalja da dohvate krst
70 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 06.01.2013. 17:58h

Carigradski i vaseljenski patrijarh Vartolomej danas je u Istanbulu, poslije liturgije u katedrali Sv. Đordja, obavio čin osveštanja voda Bosfora i "svih voda planete", prenijela je Vjerska-informativna agencija (VIA).

Vartolomej je obavio čin osveštanja voda Bosfora i "svih voda planete" povodom praznika Bogojavljanja koji danas slavi 10 od 14 pravoslavnih crkava, dok je za crkve julijanskog kalendara danas Badnji dan.

Po hladnom i vjetrovitom vremenu, u vodu je skočilo 20-tak mladića iz raznih zemalja da dohvate krst koji je patrijarh bacio u vodu kod Zlatnog roga u Istanbulu.

Slično je bilo u svim eparhijama carigradske i aleksandrijske, bukureštanske i sofijske patrijaršije, kao i crkava Grčke, Kipra, Albanije.

Glavna proslava u Grčkoj održana je u pirejskoj luci, uz učešće grčkog poglavara, arhiepiskopa atinskog i cijele Grčke, Jeronima, državnog i vojnog vrha i jedinica ratne mornarice.

Brodovi usidreni u luci sirenama su pozdravili osveštanje.

Na Kipru, prvojerarh, arhiepiskop Hrizostom, služio je u luci Pafosa, uz prisustvo vjernika, mornara i kopnene vojske.

U Varni je bugarski mitropolit Kiril Kovačev, namjesnik patrijarskog trona do izbora novog poglavara, obavio vodosvećenje Crnog mora.

Vjernicima je zasmetalo što je do obale došao luksuznim autom "Linkoln MKZ Hibrid" sa "zlatnim" brojem, navodi VIA prenoseći sofijske medije koji pišu da se "takvim autom vozi samo američki predsjednik Obama".

Rumunski patrijarh Daniel je vodosvećenja izvršio pred katedralom u Bukureštu.

U Beču je mitropolit carigradske patrijaršije Arsenios Kardamakis obavio osvećenje voda Dunava kod Švedskog mosta.

Galerija

Bonus video: