Neredi u Belfastu: Povrijeđeno 8 policajaca, uhapšene 2 osobe

Demonstranti su na policajce bacali Molotovljeve koktele i zapalili su jedan automobil
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.01.2013. 09:10h

Osam policajaca povrijeđeno u sukobima tokom protesta u Sjevernoj Irskoj zbog uklanjanja britanske zastave sa zgrade skupštine u Belfastu. Uhapšene dvije osobe.

Probritanski lojalisti sukobili su se sinoć sa policijom zbog odluke koju su 3. decembra izglasali proirski poslanici da se britanska zastava, koja je na tom mjestu bila od 1906. godine, postavlja samo 17 određenih dana u godini.

Sukobi su trajali nekoliko sati, a novi protesti zakazani su za danas

Demonstranti su na policajce bacali Molotovljeve koktele i zapalili su jedan automobil, kao i barikadu kojom su blokirali jedan od glavnih puteva do centra grada, javio je Rojters.

Sukobi su trajali nekoliko sati, a novi protesti zakazani su za danas.

U prvom talasu nasilja, koji je okončan tokom Božića, povrijeđeno je više od 40 policajaca, krivične prijave su podnijete protiv 50 osoba, a protesti su održavani i od tada, ali su bili uglavnom mirni.

Najmanje 3.600 ljudi izgubilo je život u Sjevernoj Irskoj u posljednje tri decenije, tokom kojih su se irski nacionalisti zalagali za ujedinjenje sa Republikom Irskom, a britanski lojalisti za ostanak u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva.

Galerija

Bonus video: