Sarkozi ipak primio novac od Gadafija?

Postoje materijalni dokazi da je bivši francuski predsjednik Nikola Sarkozi primio više od 50 miliona eura
61 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 03.01.2013. 16:53h

Današnje izdanje lista "Independent", pozivajući se na izvore bliske istražnom sudiji u Francuskoj, donosi tekst o temi koja je isplivala još u vrijeme početka intervencije zapadne koalicije u Libiji.

Londonski dnevnik navodi da je poslovni čovjek libanskog porijekla, Zijad Takijedin, koji je u protekle dvije decenije bio zadužen za razne vrste transakcija između Francuske i Bliskog istoka, rekao francuskom sudiji da je Sarkozi primao novac od Gadafija i da je ukupno dobio preko 50 miliona eura.

Tu tvrdnju je 2011. godine iznio i jedan od sinova svrgnutog i ubijenog libijskog lidera, Saif al-Islam, neposredno prije pada režima u Tripoliju, čijem su rušenju doprinijeli i vazdušni napadi francuskih i britanskih snaga.

Zijad Takijedin je, navodno, kazao sudiji da može da mu pokaže pisane dokaze da je Sarkozijevu prvu predsjedničku kampanju, 2006-2007. godine, u velikoj mjeri finansirao Tripoli, prenio je "Independent".

Isplate su se, prema njegovim riječima, nastavile i kada je Sarkozi postao predsjednik Francuske. Izvori bliski Sarkoziju odbacili su te navode kao "sramne", piše u članku.

Libanski biznismen je pod istragom zbog sumnje da se godinama bavio organizovanjem prodaje oružja, za šta je uzimao proviziju, uključujući i prodaju francuskog naoružanja Saudijskog Arabiji.

Takijedin je danas priznao da su optužbe koje je iznio na Sarkozijev račun dio dogovora koji je postigao s francuskim tužilaštvom. Njegovi navodi mogu da izazovu potrese na francuskoj političkoj sceni pošto je Takijedin imao bliske poslovne i prijateljske odnose ne samo s bivšim predsjednikom, već i sa drugim istaknutim francuskim političarima, među kojima i sa sadašnjim liderom Unije za narodni pokret (UMP) Žan-Fransoa Kopeom.

Sarkozijeva partija UMP je 2007. godine već bila izložena optužbama za nezakonito uzimanje novca za kampanju od najbogatije Francuskinje, Lilijan Betankur.

Galerija

Bonus video: