Barozo: Zoni eura ne prijeti raspad

Medju investitorima nema više strahovanja od raspada zone eura, rekao je danas u Lisabonu predsjednik Evropske komisije Žoze Barozo, ali je priznao da situacija u Evropi i dalje teška
0 komentar(a)
Barozo, Foto: Beta
Barozo, Foto: Beta
Ažurirano: 03.01.2013. 15:40h

"Godina 2012. završila se u pozitivnom tonu za Evropsku uniju. Mislim da je pošteno reći da je nestala percepcija rizika u eurozoni", rekao je Barozo u govoru na seminaru za portugalskih diplomate.

"Investitori su shvatili da, kada se evropski lideri obavežu da će učiniti sve da zaštite integritet eura, oni to kažu ozbiljno", dodao je on.

Predsjednik Evropske komisije je potvrdio da je stanje u Evropi i dalje "teško", uz prognozu "velike nezaposlenosti 2013." godine.

Programi prilagođavanja u nekoliko zemalja "imaju recesivan efekat, iako stvaraju uslove za snažan rast na srednji i dugi rok", rekao je on.

"Moramo nastaviti rebalans javnih finansija" i "nastaviti reforme", rekao je Barozo. "Evropska unija je spremna da se analizira pravac raznih programa (podrške), da napravi korekcije da bi se smanjio socijalni udar", nastavio je Barozo. On je posebno govorio o stanju u Portugaliji koja od maja 2011. prima finansijsku pomoć, i gdje je "socijalno stanje zaista urgentno" jer se, po zvaničnim procjenama, očekuje da nezaposlenost dostigne 16,4 odsto radno-sposobnih na kraju ove godine.

Pošto Portugalija ima teškoća da smanji budžetski deficit, Barozo je rekao da su Evropska unija, Međunarodni monetarni fond i Evropska centralna banka odlučili da smanje zahtjev tako da deficit na kraju ove godine bude pet odsto BDP, a ne 4,5 odsto koliko su prvobitno tražili, a iduće godine 4,5, a ne tri odsto.

Bonus video: