Francuski nedjeljnik objavljuje biografski strip "Život Muhameda"

"Prije nego se narugamo nekom liku, treba ga bolje upoznati. Tako mnogo znamo o Isusovom životu, a tako malo o Muhamedu"
54 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 30.12.2012. 16:00h

Francuski satirički nedjeljnik Šarli Ebdo objaviće u srijedu vanredni broj pod naslovom "Život Muhameda", biografski strip sastavljen prema tekstovima muslimanskih hroničara.

Nedjeljnik koji je u više navrata izazvao polemiku objavljujući karikature Muhameda negira bilo kakvu provokaciju - nije riječ ni o karikaturi ni o satiri, već o priči zasnovanoj na strogoj bibliografiji, tvrdi u predgovoru Zineb", francusko-marokanska sociološkinja za religijska pitanja i koautorka djela.

"Riječ je o biografiji koju je autorizovao islam s obzirom da su je sastavili muslimani. To je kompilacija o onome šta su o životu Muhameda napisali muslimanski hroničari a mi smo je jednostavno prenijeli u slike", rekao je direktor izdanja Šarli Ebdo, Šarb.

Ideja o knjizi postoji od 2006, kada su se pojavile karikature Muhameda u Danskoj.

"Mislim da smo na početku prikazali lik o čijem životu nismo ništa znali, ja prvi", dodaje Šarb.

"Prije nego se narugamo nekom liku, treba ga bolje upoznati. Tako mnogo znamo o Isusovom životu, a tako malo o Muhamedu".

Šarb od novembra prošle godine i objavljivanja posebnog broja sa Muhamedovim karikaturama, živi pod policijskom zaštitom.

Bonus video: