priča iz arhive

Farmaceuti sa zapada testirali lijekove na pacijentima u DDR

Lijekove su testirale grupe kao što su Bayer, Schering, Hoechst, Boehringer Ingelheim ili Goedecke
0 komentar(a)
tablete, Foto: Shutterstock.com
tablete, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 29.12.2012. 17:06h

Zapadne farmaceutske kompanije su 80-godina prošlog vijeka testirale lijekove na pacijentima u bolnicama tadašnje Demokratske Republike Njemačke, a da oni o tome najčešće nisu bili obaviješteni, objavio je njemački dnevni list Tagesspiegel pozivajući se na arhivska dokumenta. 

"Posjedujemo dokumenta o ugovorima koja su zapadne farmaceutske kompanije sklapale sa ustanovama DDR-a o testiranju lijekova", kazala je radnica Njemačkog nacionalnog arhiva čime je djelimično potvrdila pisanje lista.

Više od 50 zapadnih proizvođača sklopilo je ugovore sa ministarstvom zdravstva tadašnje istočne Njemačke o 165 testiranja lijekova između 1983. i 1989, piše njemački list.

Procjenjuje se da su testiranja mogla da donesu zaradu od 860.000 njemačkih maraka, koje su bile vrlo cijenjena deviza u tadašnjoj komunističkoj istočnoj Njemačkoj.

Lijekove su testirale grupe kao što su Bayer, Schering, Hoechst (danas spojen sa kompanijom Sanofi), Boehringer Ingelheim ili Goedecke (danas Pfizer).

List navodi da pacijenti često nisu bili obaviješteni o testiranju.

Njemačka regionalna televizija MDR, koja je takođe istraživala to pitanje, navodi slučaj 60-godišnjeg pacijenta Gerharda Lehrera koji se liječio na intenzivnoj njezi u bolnici u Drezdenu 1989.

On je primio "specijalne" lijekove, kojih tada nije bilo na tržištu, ali se tada njegovo stanje pogoršalo. 

Njegova supruga je sačuvala nekoliko tabletica i naknadnim ispitivanjima pokazalo se da je primao placebo za studiju koju je naručila kompanija Hoechst.

Preporučujemo za Vas