Monti pristao da vodi partije centra koje podržavaju njegov program

Premijer u ostavci je ukazao da bi ta koalicija mogla da postigne "značajan rezultat" na izborima
0 komentar(a)
Mario Monti, Foto: Reuters
Mario Monti, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.12.2012. 09:23h

Premijer u ostavci Mario Monti izjavio je da će predvoditi koaliciju partija centra koje podržavaju njegov evropski i reformski program na parlamentarnim izborima u Italiji krajem februara.

Monti je prije pet dana saopštio da bi prihvatio još jedan premijerski mandat ako bi kredibilne političke snage podržale njegov reformski program.

"Tradicionalne ljevičarske i desničarske partije podijelile su svoje istorijske i simboličke vrijednosti za zemlju, ali nisu istakle realan savez koji je Italiji potreban, onaj koji se fokusira na Evropu i reforme", rekao je Monti poslije sastanka sa predstavnicima koalicije centra, prenijela je agencija Rojters.

On je prije nedjelju dana podnio ostavku na mjesto premijera, mada je planirao da bude na čelu italijanske vlade do aprila 2013. godine

Monti je rekao i da je voljan da "bude imenovan za lidera koalicije".

Premijer u ostavci je ukazao da bi ta koalicija mogla da postigne "značajan rezultat" na izborima, zakazanim za 24. i 25. februar.

Odbio Berluskonija

Monti je nedavno odbio ponudu Silvija Berluskonija da bude kandidat koalicije desnog centra na februarskim izborima.

U zaslugu mu se pripisuje sređivanje javnih finansija i obnavljanje poverenja na tržištu

On je prije nedjelju dana podnio ostavku na mjesto premijera, mada je planirao da bude na čelu italijanske vlade do aprila 2013. godine, u nadi da će imati vremena da "spase Italiju od finansijske propasti".

Međutim, kada je Narod slobode, partija bivšeg premijera Berluskonija, povukla svoju podršku, Montiju (69) nije ostalo ništa drugo nego da podnese ostavku, pošto je njegova tehnokratska vlada izgubila podršku u parlamentu.

Pošto je zamijenio Berluskonija u novembru 2011. godine, Monti je bio šef tehnokratskog vladinog kabineta zadužen da spasi Italiju od bankrota.

U zaslugu mu se pripisuje sređivanje javnih finansija i obnavljanje poverenja na tržištu, ali je nezaposlenost, od njegovog dolaska na čelo vlade, dostigla rekordnu stopu i nacionalna ekonomija ostala u recesiji.

Bonus video: