Putin potpisuje, Amerikanci neće moći da usvajaju rusku djecu

"Jedan veliki narod koji se osjeća važnim, malo drugačije se odnosi prema tim pitanjima", rekao je Putin
65 pregleda 4 komentar(a)
Putin, Foto: Rojters
Putin, Foto: Rojters
Ažurirano: 28.12.2012. 08:51h

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da ne vidi razloge zbog kojih ne bi potpisao zakon o zabrani američkim državljanima da usvajaju djecu iz Rusije.

"Ne vidim razloge da ga ne potpišem iako moram da pogledam konačnu verziju", teksta koji je usvojio ruski parlament, rekao je Putin na sastanku u Kremlju.

"Nesumnjivo na svijetu ima mnogo mjesta gdje je život bolji nego kod nas, da li to znači da "svu našu djecu treba da tamo pošaljemo".

"Možda da se i sami tamo preselimo", dodao je ruski predsednik.

Borba za nacionalni identitet

Putin je naveo kao primjer Izrael, zemlju koja ima "poznate bezbjednosne probleme".

"Ne samo što namjeravam da potpišem zakon već i dekret o izmjenama načina na koji se pomažu ta djeca"

"Da li Izraelci šalju svu svoju djecu negdje drugdje? ... Oni se i dalje bore za svoj nacionalni identitet", istakao je on.

"Jedan veliki narod koji se osjeća važnim, malo drugačije se odnosi prema tim pitanjima", rekao je Putin.

On je istakao da treba podržati inicijative čiji je cilj da se učini sve kako bi bila ponuđena dostojna budućnost svoj ruskoj djeci, uključujući i siročad.

"Ne samo što namjeravam da potpišem zakon već i dekret o izmjenama načina na koji se pomažu ta djeca, posebno ona koja su u teškoj situaciji iz zdravstvenih razloga", rekao je Putin.

Odgovor na "zakon Magnitskog"

Gornji Dom ruskog parlamenta, Savjet federacije jednoglasno je prihvatio 25. decembra sporni zakon kojim se američkim državljanima zabranjuje da usvajaju djecu iz Rusije, kao odgovor na "zakon Magnitskog", koji je usvojio američki Kongres.

Zakon je nazvan po Dimi Jakovljevu, dječaku koji je 2008. godine umro u kolima u SAD

Taj zakon koji je prethodno usvojila Državna Duma, popularno nazvan "zakon Dime Jakovljeva" izazvao je buru kritika na račun Dume i Putina.

Protiv njega su se izjasnili kako pojedini članovi vlade, tako i istaknute političke i javne ličnosti, ocjenjujući da je besmislen jer će samo nanijeti štetu ruskoj djeci iz domova, prije svega invalidima.

Zakon je nazvan po Dimi Jakovljevu, dječaku koji je 2008. godine umro u kolima u SAD, jer ga je otac, Amerikanac, ostavio više sati po vrućini, a lokalni sud ga je potom oslobodio odgovornosti.

Lavrov protiv zakona

Protiv zakona izjasnio se i ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov čije je ministarstvo svojevremeno godinu dana pripremalo rusko-američki zakon o usvajanju ruske djece.

Zakon stupa na snagu već 1. januara 2013. godine tako da je dovedena u pitanje sudbina 46 djece

"Zakonom Magnitskog" koji je usvojio američki Kongres uvedene su vizne i ekonomske sankcije osobama koje su, po ocjeni Vašingtona, krive za smrt ruskog pravnika Sergeja Magnitskog u zatvoru.

Prema podacima SAD, od 1999. do 2011. godine američke porodice usvojile su više od 45.000 ruske djece, a u tom periodu u Americi je umrlo njih 19.

Među usvojenom djecom bilo je mnogo hendikepirane djece i djece sa posebnim potrebama.

Zakon stupa na snagu već 1. januara 2013. godine tako da je dovedena u pitanje sudbina 46 djece čija je procedura usvajanja u toku.

Bonus video: