Italijanski sveštenik: Žene su krive za nasilje u porodici

„Suština problema je u činjenici da su žene sve provokativnije, arogantnije, vjeruju da sve mogu same"
61 pregleda 8 komentar(a)
Pjero Korsi, Foto: Genova.ogginotizie.it
Pjero Korsi, Foto: Genova.ogginotizie.it
Ažurirano: 28.12.2012. 11:16h

Jedan italijanski sveštenik izazvao je revolt nakon što je objavio članak u kojem stoji da su žene djelimično krive za ohrabrivanje porodičnog nasilja zbog toga što ne čiste kuću i ne kuvaju kako treba i zbog toga što nose preusku i provokativnu odjeću.

"Da li je moguće da su muškarci svi odjednom poludjeli?"

Italijanski mediji su objavili da je parohijski sveštenik Pjero Korsi zakačio tekst na oglasnu tablu njegove crkve u selu San Terenco di Lerići na sjeveru zemlje, u kojem stoji da žene treba da praktikuju „zdravu samokritičnost“ u vezi sa temom femicida (slučajevi kada muškarac ubija ženu).

U tekstu, koji je na internetu objavio konzervativni katolik Bruno Volpe, kritikuju se pornografija i erotske TV reklame, ali se navodi da žene djelimično snose krivicu za „izazivanje najgorih nagona, koji se zatim pretvaraju u nasilje i seksualno zlostavljanje“.

Gradonačelnik Lerićija, Marko Kaluri, kazao je da je članak „zapanjujući i duboko uvredljiv“

„Hajde da se zapitamo. Da li je moguće da su muškarci svi odjednom poludjeli? Mislimo da ne“, kaže se u tekstu, koji je objavljen i u nekoliko listova. „Suština problema je u činjenici da su žene sve provokativnije, arogantnije, vjeruju da sve mogu same i na kraju izazivaju tenzije“, navodi se.

„Koliko često vidimo djevojke i čak zrele žene na ulicama u provokativnoj i uskoj odjeći“?

Trećina žena u Italiji je prijavila da je žrtva ozbiljnog porodičnog nasilja, navodi se u izvještaju UN

„Bebe prepuštene sebi, prljave kuće, hladna jela i brzu hranu, prljavu odjeću. Stoga ukoliko porodica završi u haosu i dogodi se zločin (vrsta nasilja koja treba da bude osuđena i kažnjena) odgovornost je često zajednička“, navodi se.

Gradonačelnik Lerićija, Marko Kaluri, kazao je da je članak „zapanjujući i duboko uvredljiv“ a biskup La Specie je naredio da tekst bude skinut sa oglasne table, rekavši da sadrži „neprihvatljive stavove koji su protivni poziciji crkve“.

Korsi se nakon brojnih kritika izvinio zbog členka, ali je kazao da ne namjerava da napusti dužnost.

Trećina žena u Italiji je prijavila da je žrtva ozbiljnog porodičnog nasilja, navodi se u izvještaju UN. Takođe se dodaje da su muškarci u 2010. ubili 127 žena, a najčešći motivi su „čast, nezaposlenost i ljubomora počinioca“.

Bonus video: