Podvodni snimci broda koji je odnio 32 života

Snimak koji je prikazan na televiziji Si-Bi-Es Njuz prikazuje nekadašnju palubu, na kojoj su se putnici obično sunčali, kako stoji okrenuta na stranu
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.12.2012. 18:24h

Olupina kruzera “Kosta Konkordia”, koji se potopio 13. januara 2012. godina i dalje stoji kod toskanske obale, kao podsjetnik na tragediju u kojoj je 32 ljudi izgubilo život.

Kruzer težak 114.500 tona udario je u stijene pošto je kapetan pokušao da izvede manevar poznat kao “pozdrav”

Procjenjuje se da će operacija spasavanja trajati najmanje godinu dana nakon što je brod udario u greben i prevrnuo se kod ostrva Điljo, pošto je kapetan Frančesko Sketino bez odobrenja skrenuo sa planirane rute putovanja.

TV ekipa programa “60 minuta” koristila je raznu opremu kako bi se što je više moguće približila olupini i snimila njenu unutrašnjost. Producent emisije, Rič Bonin, opisuje: “Imate tu ogromnu olupinu koja je dugačka kao tri fudbalska terena i stoji tako nagnuto. Ništa slično nisam vidio”.

Snimak koji je prikazan na televiziji Si-Bi-Es Njuz prikazuje nekadašnju palubu, na kojoj su se putnici obično sunčali, kako stoji okrenuta na stranu, dok je bazen na brodu do pola u moru.

Kapetan Frančesko Sketino je optužen za ubistvo iz nehata, izazivanje nesreće i napuštanje broda

Bonin kaže da su, između ostalog, koristili i letjelice slične dječijim helikopterima na daljinsko upravljanje, na koje su prethodno trakama pričvrstili kamere kako bi mogli što više da se približe brodu.

Ubistvo iz nehata

Kapetan Frančesko Sketino je optužen za ubistvo iz nehata, izazivanje nesreće i napuštanje broda, na kome se nalazilo oko 4.000 putnika i članova posade. Njemu prijeti kazna zatvora do 20 godina.

Kruzer težak 114.500 tona udario je u stijene pošto je Sketino pokušao da izvede manevar poznat kao “pozdrav” - kako bi putnicima pokazao ostrtvo, a ostrvljanima brod.

Galerija

Bonus video: