Policija na grčke demonstrante baca suzavac pun opasnih hemikalija

Patulis je rekao da ove hemikalije uzrokuju ozbiljne zdravstvene probleme, od respiratornih bolesti do raka
1 komentar(a)
Ažurirano: 23.12.2012. 17:12h

Hemikalije koje je koristila grčka policija tokom protesta protiv vladinih mjera štednje, mogu uzrokovati dugoročne zdravstvene probleme.

Kako je rekao predsjednik Udruženja lekara Atine Jorgos Patulis, u razgovoru sa novinarom agencije Anadolija, hemikalije koje se nalaze u suzavcu koji policija koristi mogu naneti ozbiljne posljedice ljudskom zdravlju.

Patulis je tokom protesta radio kao volonter, a u situacijama kada su korišćene hemikalije, pomagao je ljudima pri rešavanju respiratornih problema, i imao je velikog uspjeha u tome. On je dodao da su uzorci gasnih bombi, koje su bacane tokom protesta, ispitani u državnim labratorijama, i da je otkriveno da sadrže otro-klorobenilidin-malononitril (CS).

Patulis je rekao da ove hemikalije uzrokuju ozbiljne zdravstvene probleme, od respiratornih bolesti do raka.

"Nakon što smo otkrili CS u uzorcima koje smo ispitivali, shvatili smo da mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Kada se suzavac tek baci, izaziva otežano disanje i peckanje očiju, a naravno da može dovesti ljude i u životnu opasnost, ukoliko ga udahnu. CS se sastoji i od kancerogenih materija, pa može izazvati velike zdravstvene probleme u organizmu, medu kojima i rak", rekao je Patulis.

Iz ovih razloga, Patulis je pozvao grčku vladu da "ne koristi ove hemikalije, jer izazivaju dugoročne probleme disajnih puteva, bol u očima, i bolesti kože", pa je predložio "korišćenje vode pod velikim pritiskom ili drugih nedestruktivnih tehnika, kao što se to radi u mnogim evropskim državama".

Patulis je rekao da je od ministra javne sigurnosti i zaštite građana Nikosa Dendiasa dobio pozitivan odgovor, i da je Dendias istakao kako "ove hemikalije više neće biti kupovane za korišćenje na protestima, već će se koristiti voda pod visokim pritiskom i boja".

"Na posljednjim protestima koristili su vodu pod visokim pritiskom, ali i hemikalije. Nadamo se da će vlada donijeti odluku o zabrani korišćenja ovih hemikalija", rekao je Patulis.

Galerija

Bonus video: