BERLUSKONIJCI

Zašto mnogi Italijani i dalje vole bivšeg premijera?

„On osjeća puls Italijana“, rekao je 39-godišnji inženjer Alesio Brunjoli. „Berluskoni je obavezan izbor.“
6 komentar(a)
Ažurirano: 22.12.2012. 21:28h

Oni sebe nazivaju „klub“. Jednom ljekaru, jednom biznismenu, penzionerima i inženjerima – zajednička je podrška jednom od najkontroverznijih evropskih političara, Silviju Berluskoniju.

„Svi smo mi berluskonijci. Ne želimo Montija. Ne želimo nekog ko dobija naredbe od Brisela“, kazala je nastavnica Analiza Lilo (49) , u rimskoj antikvarnici, gdje se klub uveče sastaje da raspravlja o politici.

Dok je podrška Berluskonijevoj stranci Narod slobode (PDL) prepolovljena, ona je i dalje moćan igrač uoči izbora u februaru i trenutno uživa povjerenje 16,5 odsto Italijana.

Članovi kluba lobiraju kod političara, prisustvuju skupovima podrške Berluskoniju i skidaju grafite uperene protiv njega u kraju gdje se sastaju.

Reporterka Rojtersa je jedne večeri prisustvovala sastanku oko 20 muškaraca i žena, starosti između 25 i 75 godina. Sjedjeli su u krug na stilskom namještaju i razgovarali o Berluskonijevom povratku na čelo PDL-a.

„On osjeća puls Italijana“, rekao je 39-godišnji inženjer Alesio Brunjoli. „Berluskoni je obavezan izbor.“

„Berluskoni je neobičan političar. On je biznismen. On se ne bavi politikom radi privilegija. On živi i radi da bi pomogao biznisu“

Prema jednoj anketi, podrška PDL-u je porasla za tri procenta u nedjelji nakon što je bivši premijer najavio kandidaturu, što dokazuje da u njemu i dalje ima života i da bi bilo nepromišljeno potcijeniti ga, piše Rojters.

„Berluskoni je neobičan političar. On je biznismen. On se ne bavi politikom radi privilegija. On živi i radi da bi pomogao biznisu“, kazao je penzioner Augusto Senesi. „Ne možete reći da je zemlji nanio štetu.“

Britanska agencija podsjeća da je medijski tajkun ozbiljno počeo kampanju ove nedjelje kada je pustio u etar otrcane fraze svog marketinga: antiporeski, proposlovni i antikomunistički.

Potrudio se da što bolje iskoristi činjenicu da su Italijani u ponedjeljak morali da plate omraženi porez na imovinu koji je ponovo uvela Montijeva vlada. Berluskoni je obećao da će ga ukinuti.

Ono što smatra komunističkom prijetnjom dočarao je pričom o jednoj porodici iz Sovjetskog Saveza čiji su članovi masakirani da bi otkrili gdje sa nalazi jedan biskup.

Time je naglasio marksističke korijene velikog dijela političke ljevice u Italiji i lukavo igrao na strah svojih konzervativnih birača, navodi Rojters.

Ogromna medijska kontrola koju posjeduje garantuje da će njegovi stavovi, poput onog da su brojni sudski procesi protiv njega rezultat ljevičarske pravosudne zavjere, dobiti značajan prostor.

Međutim, kao što je bio slučaj i sa protestima tokom Arapskog proljeća, novi mediji postaju neograničen forum za alternativne stavove u Italiji.

Nakon što je mikrofon „uhvatio“ kako Berluskoni govori voditelju šta će ga dalje pitati, ime novinara je pomenuto u hiljadama podrugljivih poruka na Tviteru.

Članovi kluba se potpuno slažu da je zamjena Berluskonija vladom Marija Montija bio puč iz Brisela i da je možda izveden pomoću zavjere finansijskih tržišta.

„Berluskoni je demokratski izabran. Ovo je bio mračni period demokratije. Dvanaest mjeseci horora. Evropa nam je smjestila“, smatra 34-godišnji inženjer Marko Ajelo.

Berluskoniju se sudi za optužbe da je plaćao seksualne usluge maloljetnici tokom jedne od takozvanih „bunga bunga“ žurki u njegovim raskošnim rezidencijama.

Moguće je da presuda u tom slučaju bude donesena prije izbora u februaru, kada će on vjerovatno pokušati da dobije peti premijerski mandat.

Maksimalna kazna je 15 godina zatvora. Berluskoni ima pravo na dvije žalbe prije nego što presuda postane pravosnažna a žalbeni proces može trajati godinama.

Bivši premijer se prošle nedjelje izvinio Italijanima, rekavši da je zabave organizovao zato što je bio usamljen tokom procesa razvoda i nakon smrti majke.

Nova ljubav izgubljena u prevodu

Mediji širom svijeta su 17. decembra objavili da će Berluskoni još jednom stati na ludi kamen pošto je u jednoj TV emisiji rekao „mi sono fidancato“, od glagola fidanzarsi – vjeriti se.

Međutim, on se u italijanskom jeziku koristi i da označi ozbiljnu vezu – što je Berluskoni zapravo i htio da kaže. Otkrio je da ga je nova ljubav njegovog života, skoro 50 godina mlađa Frančeska Paskale, spasila od samoće.

„Ona je divna iznutra i još ljepša spolja, veoma je moralna, vesela osoba...Volimo se“, kazao je 76-godišnji Berluskoni.

Još je rekao da Frančesku (27) poznaje sedam godina i priznao da je razlika u godinama „malo prevelika“. Paskale je prvobitno bila predsjednica kluba obožavatelja

„Silvio, nedostaješ nam“, nakon što je napustio funkciju. Postali su bliski nakon što se ona uključila u politiku. „Malo po malo, radila je u mojoj političkoj organizaciji, zatim u mom timu, i tako sam je bolje upoznao.“

Ankete nisu naklonjene Montiju

Italijanski predsjednik Đorđo Napolitano raspustio je juče oba doma parlamenta, čime je otvoren put za prijevremene parlamentarne izbore.

Premijer Mario Monti je u petak podnio ostavku, nekoliko mjeseci prije kraja mandata, nakon što je njegova tehnokratska vlada izgubila podršku Berluskonijevog PDL-a. Nedjeljama se spekuliše o tome kakva će biti Montijeva uloga na izborima, koji će biti održani 24. i 25. februara.

Ankete ukazuju da bi centristička grupa koju on predvodi zauzela daleko treće ili čak četvrto mjesto na izborima. Očekuje se da pobijedi Demokratska stranka (PD) lijevog centra, na čelu sa Pjerom Luiđijem Bersanijem.

Glavni italijanski mediji juče su objavili da se Monti radije ne bi kandidovao, dijelom zbog razočaravajućih anketa a dijelom zbog sumnji u kvalitet stranaka centra koje bi koristile njegovo ime.

Bivši evropski komesar i profesor političke ekonomije bi na današnjoj konferenciji za novinare mogao otkriti svoje planove.

Galerija

Preporučujemo za Vas