Turisti koji dođu u Sikstinsku kapelu biće vakumski očišćeni

Posjetioci koji unose znoj, prašinu, odumrle ćelije i kosu u kapelu iz XVI vijeka biće „obrisani, očišćeni i ohlađeni“
0 komentar(a)
Sikstinska kapela, Foto: Beta/AP
Sikstinska kapela, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.12.2012. 17:38h

Pet miliona turista koji svake godine posjete Sikstinsku kapelu biće „vakuumski očišćeni“ i „ohlađeni“ prije samog ulaska u ovu turističku atrakciju kako bi se smanjila zagađenost vazduha koja oštećuje Mikelanđelove freske, rekao je direktor Vatikanskih muzeja.

Posjetioci koji unose znoj, prašinu, odumrle ćelije i kosu u kapelu iz XVI vijeka biće „obrisani, očišćeni i ohlađeni“, rekao je Antonio Paolući za litalijanski list „Korijere dela sera“.

Toplota i prljavština koju svakog dana 20.000 turista unese u kapelu smatraju se krivcima za slojeve prljavštine koji se talože na umjetničkim djelima, među kojima je Mikelanđelova slika Boga koji daje život Adamu.

„Sto metara prije ulaska u kapelu biće postavljen tepih koji čisti obuću, sa strane ćemo postaviti ventilacione otvore koji usisavaju prljavštinu sa odjeće, a smanjićemo i temperaturu kako bi smanjili toplotu i vlažnost tijela“, objasnio je Paolući.

„Prašina, temperatura, vlaga i ugljen-dioksid su veliki neprijatelji umjetničkih djela“.

Preko 2.500 metara kvadratnih prostora unutar Sikstinske kapele oslikano je sa 300 figura koje su uradili umjetnici poput Botičelija, Peruđina i Pinturićina, kao i Mikelanđela, čiji se „Strašni sud“ nalazi na tavanici. Kako bi mogao da slika po tavanici visokoj 20 metara, Mikelanđelo je morao da koristi posebnu skelu, piše „Gardijan“.

„Prašina, temperatura, vlaga i ugljen-dioksid su veliki neprijatelji umjetničkih djela“

Od kada su prije dvije godine restauratori sa fresaka skinuli debeli sloj prljavštine, Paolući je tražio način da smanji zagađenost. Ventilacioni sistem, star 20 godina, više nije efikasan, upozorio je on.

Vatikan, takođe, planira da uvede virtuelnu turneju koroz Sikstinsku kapelu, omogućujući posjetiocima da detaljno vide figure na freskama.

Osim znoja i vlage koju unose u kapelu, kritikuje se i veliki broj posjetilaca koji pomenutoj turističkoj atrakciji daju osjećaj prepune željezničke stanioce, sa sve džeparošima.

Bonus video: