Slovenci se spremaju za nove proteste: Tražimo ostavku političke elite

Demonstracije treba da budu bučne, ali mirne, istakli su organizatori, koji su pozvali policiju da se pridruži demonstrantima
12 komentar(a)
Ažurirano: 20.12.2012. 19:04h

U Ljubljani i još nekim gradovima u Sloveniji za sjutra su najavljene demonstracije pod parolom "Tražimo ostavku političke elite".

Organizatori tvrde da demonstracije ne organizuje ni ljevica ni desnica, već "građani koji Sloveniju smatraju svojim trajnim vlasništvom".

Antivladine demonstracije u Ljubljani trebalo bi da počnu u 15 sati na Kongresnom trgu, a demonstranti, kojih se prema podacima organizatora očekuje najmanje 10.000, nastaviće zatim do zgrade parlamenta.

Protesti su najavljeni i u Mariboru, Novoj Gorici, Ajdovščini i Ptuju.

Protesti su najavljeni u Ljubljani, Mariboru, Novoj Gorici, Ajdovščini i Ptuju

Organizatori su na društvenoj mreži "Facebook" upozorili da će na proteste vjerovatno doći i pojedinici koji žele da razbijaju i bacaju predmete, i istakli da takvi nisu predstavnici interesa demonstranata i da uništavaju zajedničku imovinu.

Demonstracije treba da budu bučne, ali mirne, istakli su organizatori i pozvali policiju da se pridruži demonstrantima i njihovom zahtjevu za pravednim društvom.

Slovenački mediji javili su da je vlada danas izdvojila 600.000 eura za policiju, koja će na demonstracijama voditi računa o redu i miru, a ministar unutrašnjih poslova Senko Pličanič je upozorio da će demonstranti i materijalno odgovarati.

Galerija

Bonus video: