Italija: Tužilaštvo traži zatvorsku kaznu za braću Berluskoni

Braća Berluskoni optužena su za objavljivanje transkripta povjerljivih razgovora guvernera Narodne banke, što je okarakterisano kao pokušaj diskreditovanja političkih protivnika
1 komentar(a)
Ažurirano: 20.12.2012. 18:22h

Italijansko tužilaštvo traži kaznu od godinu dana zatvora za bivšeg premijera Silvija Berluskonija zbog objavljivanja transkripta prisluškivanih razgovora u dnevnom listu "Il Giornale".

Tužilac Maurucio Romaneli iznio je ovaj zahtjev danas na završnici suđenja Silviju Berluskoniju i njegovom bratu Paolu, vlasniku lista "Il Giornale", za kog tužilaštvo traži zatvorsku kaznu od tri godine i tri mjeseca.

Braća Berluskoni optužena su za objavljivanje transkripta povjerljivih razgovora guvernera Narodne banke Italije Antonija Facija sa menadžerom kompanije Unipol Pjerom Fasinom 2005. godine, što je okarakterisano kao pokušaj diskreditovanja Berluskonijevih političkih protivnika.

Kao posljedica objavljivanja transkripta propali su planovi Unipola da preuzme banku "Banca Nazionale del Lavoro", a Facio je podnio ostavku na mjesto guvernera centralne banke

Kao posljedica objavljivanja transkripta propali su planovi Unipola da preuzme banku "Banca Nazionale del Lavoro", a Facio je podnio ostavku na mjesto guvernera centralne banke.

Berluskonijev advokat Nikolo Gedini optužio je sud da pokušava da utiče na ishod opštih izbora u Italiji koji se očekuju u februaru.

On je podsjetio da su objavljeni mnogi transkripti Berluskonijevih razgovora, nakon čega nije uslijedila sudska istraga.

Galerija

Bonus video: