Pisma njemačkih vojnika stigla na adresu nakon 70 godina

Devedeset pisama i razglednica napisano je uoči Božića 1941. godine, ali je pošiljku ukrala grupa mladića iz pokreta otpora
65 pregleda 1 komentar(a)
pisma, Foto: Ioffer.com
pisma, Foto: Ioffer.com
Ažurirano: 20.12.2012. 15:50h

Pisma koja su njemački vojnici poslali sa zauzetog ostrva Džersi u kanalu La Manš tokom Drugog svjetskog rata stigla su na svoja odredišta poslije 71 godine, nakon što su bila ukradena u akciji protiv nacističke okupacije.

"Želim vam svima srećan Božić i sve najbolje u Novoj godini"

Devedeset pisama i razglednica napisano je uoči Božića 1941. godine, ali je pošiljku ukrala grupa mladića iz pokreta otpora u mjestu Sent Elijer, na ostrvu nedaleko od obale Francuske. Pisma su potom sakrivena u porodični klavir jednog njihovog prijatelja.

Muškarac, koji je želio da ostane anoniman, prije pet godina predao je pisma lokalnom arhivu, a njegovo osoblje počelo je spor proces dostavljanja pošte na navedene adrese.

Drugi Božić na ostrvu

Lokalna poštanska služba stupila je u kontakt sa njemačkom poštom, koja je pronašla deset porodica povezanih sa originalnim primaocima. Nekoliko pisama konačno je isporučeno.

Nacisti su držali pod okupacijom ostrva u ovoj oblasti od 1940. do 1945. godine

Njemački vojnici u tom trenutku provodili su svoj drugi Božić na ostrvu, pa su neki od njih pisali kako im nedostaje dom.

"Želim vam svima srećan Božić i sve najbolje u Novoj godini. Ali najviše se nadam da će se rat brzo završiti i da svi možemo ponovo da uživamo u životu", napisao je jedan vojnik.

Nacisti su držali pod okupacijom ostrva u ovoj oblasti od 1940. do 1945. godine. Ostrva nisu formalni dio Velike Britanije i imaju sopstveni zakonski, finansijski i sudski sistem, ali priznaju britansku krunu.

Bonus video: