Švajcarska banka UBS plaća kaznu od 1.5 milijardu dolara

Libor se koristi kao referentna tačka za sklapanje finansijskih ugovora širom svijeta
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.12.2012. 21:09h

Švajcarski bankarski gigant UBS saopštio je danas da je pristao da plati oko 1,5 milijardi dolara regulatorima Britanije, SAD i Švajcarske, na ime tvrdnji da je učestvovao u nameštanju međubankarske kamatne stope libor.

Banka je navela da će, nakon što plati kaznu, vjerovatno zabilježiti neto gubitak od dvije do 2,5 milijardi švajcarskih franaka (2,2 do 2,7 milijardi dolara) u četvrtom kvartalu, prenijela je agencija AFP.

Libor se koristi kao referentna tačka za sklapanje finansijskih ugovora širom svijeta, a otkriće da je tom međubankarskom stopom manipulisano ugrozilo je reputaciju Londona kao finansijskog centra.

"UBS je pristao da plati oko 1,4 milijarde švajcarskih franaka američkim, britanskim i švajcarskim vlastima, na ime istrage oko Libora", navodi se u saopštenju banke.

U okviru jedne od najvećih kazni ikada nametnutih nekoj finansijskoj instituciji, UBS će britanskim regulatorima isplatiti 260 miliona dolara, švajcarskim 64 miliona dolara, a američkim 1,2 milijarde dolara.

Za manipulisanje Liborom optuženo je više od 30 bankara i menadžera, a prema uslovima sporazuma, japanska filijala UBS će pred američkim sudom izjaviti da je kriva.

Galerija

Bonus video: