Vlada može da spriječi referendum o nezavisnosti Katalonije

Dvije najmoćnije stranke u katalonskom parlamentu su sinoć potpisale sporazum o održavanju referenduma 2014. godine o samoopredjeljenju te sjeveroistočne pokrajine Španije.
1 komentar(a)
Ažurirano: 19.12.2012. 19:17h

Vlada Španije može da spriječi planirani referendum o odvajanju Katalonije, upozorila je danas zamjenica premijera Soraja Saens de Santamarija. De Santamarija je rekla da taj referendum ne bi bio legalan, a da "zakon ima mnoge mehanizame za suzbijanje ilegalnosti".

Dvije najmoćnije stranke u katalonskom parlamentu su sinoć potpisale sporazum o održavanju referenduma 2014. godine o samoopredjeljenju te sjeveroistočne pokrajine Španije.

Vladajuća katalonska koalicija Konvergencija i Unija juče se dogovorile da referendum bude u roku od dvije godine. Time je uzvratila Rapublikanskoj ljevici za podršku koju je od nje dobila za formiranje regionalne vlade.

Vlada Španije, međutim, ukazuje da bi referendum o promjeni statusa pokrajina bio protivzakonit i neustavan.

Katalonija je ekonomski najjača pokrajina Španije, ali i najviše zadužena. Od centralne vlade tražila je pomoć od oko pet milijardi eura.

Mas je u novembru pozvao na prijevremene izbore i predložio referendum pošto je Španija odbila da Kataloniji odobri posebna fiskalna ovlašćenja. Njegova stranka je, međutim, na parlamentarnim izborima izgubila 12 mjesta i bila joj je potrebna podrška da formira manjinsku vladu.

Stranke koje podržavaju referendum sada imaju većinu u regionalnom parlamentu.

Za razliku od Republikanske ljevice, konzervativna Konvergencija i Unija nikad se nije izjasnila u korist nezavisnosti.

Iako još nije određeno kako će glasiti pitanje na referendumu, u sporazumu se navodi da će Katalonci moći da se izjasne da li žele da njihova pokrajina postane - evropska država.

Zvaničnici EU saopštili su da bi nezavisna Katalonija morala ponovo da se kandiduje za prijem u Uniju.

Rezultati istraživanja pokazala su da su Katalonci podijeljeni u dvije gotovo jednake grupe u stavu za i protiv nezavisnosti, ali i da bi većina bila protiv ako bi nezavisnost podrazumijevala naupuštanje EU.

Galerija

Bonus video: