Potonuće vrijednosti: Karlos Slim izgubio dvije milijarde eura

"On će moći da povrati svoje investicije, ali će za to biti potrebne mnoge godine", ukazao je analitičar kompanije "Bernstejn"
71 pregleda 1 komentar(a)
Karlos Slim, Foto: Guardian.co.uk
Karlos Slim, Foto: Guardian.co.uk
Ažurirano: 19.12.2012. 15:52h

Najbogatiji čovjek na svijetu, Meksikanac Karlos Slim, izgubio je ove godine na evropskom tržištu blizu dvije milijarde eura zbog potonuća vrijednosti njegovih investicija u dvije najveće evropske telekomunikacione grupacije za 42 do 46 odsto.

"Niko nije idealan, čak ni najbogatiji čovjek svijeta"

Slimova kompanija "Amerika movil", najveći telekomunikacioni operater u Latinskoj Americi, preuzela je ove godine, poslije višegodišnjih špekulacija, udio u holandskoj telekomunikacionoj grupaciji KPN i austrijskoj "Telekom Austrija". Slim je na kupovinu aktiva potrošio ukupno 3,95 milijardi eura.

Analitičari ukazuju da je to pribavljanje bilo povezano sa željom tog investitora da kupi telekomunikacione aktive koje su bile u pojeftinjenju jer je ovaj sektor bio opterećen velikim strukturnim, ekonomskim i regulatorskim problemima, objavio je britanski "Fajnenšel tajms".

Svega nekoliko mjeseci poslije te kupovine akcije "Telekom Austrije" su potonule 42 odsto, a grupacije KPN za 46 odsto i, kao poslkedica, kompanija tog medijskog magnata je izgubila 1,8 milijardi eura.

KPN je krajem prošle sedmice objavila da će morati da otkaže isplatu preostalih dividendi za 2012

"Niko nije idealan, čak ni najbogatiji čovjek svijeta. On će moći da povrati svoje investicije, ali će za to biti potrebne mnoge godine", ukazao je analitičar kompanije "Bernstejn" Robin Bjenenstok.

KPN oslabio 15 odsto

Gubotak Slimove kompanije "Amerika movil" od evropskih investicija su u ponedeljak povećani pošto su dionice KPN oslabile 15 odsto nakon što je u petak objavljeno da je ta holandska telekomunikaciona kompanija na aukciji platila neočekivano visoku cijenu od 1,4 milijarde eura za pristup spektru 4G.

KPN je krajem prošle sedmice objavila da će morati da otkaže isplatu preostalih dividendi za 2012. i da skreše isplate u 2013. praktično na nulu.

Uprkos tome što i dalje ostaje mogućnost rasta vrijednosti "Telekom Austrije" i KPN, te investicije se mogu dodati spisku neuspjeha Karlosa Slima, na kojem se već nalaze investicije u kompanije "Global krosing" i "KompUSA".

Bonus video: