Slovenija: Ministra unutrašnjih poslova spasio parlament

Gorenaka opozicija sumnjiči za navodni nestanak većeg broja potpisa birača na peticiju kojom se zahtijevalo održavanje referenduma o zakonima za sanaciju banaka
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.12.2012. 12:32h

Slovenački parlament je odbio interpelaciju koju je opozicija podnijela protiv ministra policije Vinka Gorenaka, tako da će on i dalje biti na toj dužnosti.

Raspravu, koja je trajala gotovo do ponoći, obilježio je manji incident kad je nepoznata osoba s balkona dvorane na poslanike istresla letke s tekstom "gotov si", poruku koju su demonstranti na ulicama slovenačkih gradova upućivali političarima za koje smatraju da su korumpirani i odgovorni za krizu.

Za Gorenakovu smjenu glasalo je 37 zastupnika, većinom iz opozicije, a 48 ih je bilo protiv, pa on ostaje na svojoj dužnosti, javili su slovenački mediji.

Gorenaka opozicija sumnjiči za navodni nestanak većeg broja potpisa birača na peticiju kojom se zahtijevalo održavanje referenduma o zakonima za sanaciju banaka i holdingu državne imovine, tokom kontrole glasova u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

On je ta sumnjičenja odbacio, rekavši da je opozicija svojim potezom želi da "ubaci klin" u vladajuću koaliciju pet stranaka i tako naškoditi vladi.

Ministar Gorenak je član Slovenske demokratske stranke koju vodi premijer Janez Janša, a bio je i meta kritika zbog navodnih grešaka policije prilikom intervencija i hapšenja nasilnih demonstranata u Mariboru i Ljubljani, krajem prošlog mjeseca.

Galerija

Bonus video: