Venecija: Hemingvejev omiljeni bar u finansijskom škripcu

Bar pored jednog od venecijanskih kanala otvoren je 1931. godine u uskoj uličici u blizini trga Svetog Marka
128 pregleda 0 komentar(a)
Hemingvejev bar, Foto: 1000fights.com
Hemingvejev bar, Foto: 1000fights.com
Ažurirano: 17.12.2012. 18:06h

Jedno od omiljenih "pojila" pisca Ernesta Hemingveja u Veneciji, čuveni Harijev bar, prinuđen je da smanji troškove zbog sve viših dugova i sve manjeg broja posjetilaca.

Bar pored jednog od venecijanskih kanala otvoren je 1931. godine u uskoj uličici u blizini trga Svetog Marka i brzo je postao popularno okupljališe slavnih, od Trumana Kapota i Čarlija Čaplina do Orsona Velsa i Hemingveja.

Bar je, kako prenosi AFP, bio poznat i po svom roze Belini koktelu - mješavini soka od breskve i vina "Proseko".

"Bila su to dobra vremena", kaže 80-godišnji sin osnivača Đuzepea Cipranija, Ariđo.

Ali, posljednjih godina prihodi bara počeli su drastično da se smanjuju.

"Od 2008. do sada broj klijenata opao je za 20 do 30 odsto. U Veneciju sve više dolaze posjetioci koji ostanu jedan dan, a sve manje turisti", kazao je Ciprani. "Bogataši iz Kine i Rusije ne mogu da nadomjeste Amerikance koji su tokom godine bili redovne mušterije".

Grupa koja kontroliše bar zajedno sa porodicom Ciprani "Blu Skaj Investment" odlučila je da radi kao "eksterni administrator" i smanjila je plate zaposlenih. "Ako nema posla, prinuđeni smo da skratimo troškove", kazao je Ciprani.

Bar svoje korijene vuče iz vremena kada je Cipranijev otac bio hotelski barmen u Veneciji. Tada se upoznao s Harijem Pikeringom, mladim Amerikancem koga se porodica u Bostonu odrekla zbog njegovih problema s alkoholom.

Pikering je Cipraniju pozajmio novac za otvaranje kafane gdje je bio redovna mušterija.

Sada širom svijeta, uključujući Abu Dabi, Hong Kong, Los Anđeles, Moskvu i Njujork, postoje Cipranijevi barovi, klubovi i restorani.

Bonus video: