Najlošiji rejting Olandove vlade nakon fijaska sa čeličanom

Oland je izložen kritikama zbog taktike koju je koristio u dvomjesečnoj borbi oko budućnosti čeličane Arselor Mital Floranž, koja je uznemirila investitiore i zbunila sindikate
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.12.2012. 19:25h

Popularnost francuskog predsjednika Fransoa Olanda i premijera Žan Mark Eroa dostigla je ovog mjeseca najnižu tačku od izbora.

Do toga je došlo zbog neuspjeha vlade u rješavanju problema sa čeličanom Arselor Mital Floranž i gubljenja radnih mjesta u industrijskom sektoru, pokazuje najnovija anketa javnog mnjenja.

Olandova vlada je izložena kritikama zbog taktike koju je koristila u dvomjesečnoj borbi oko budućnosti čeličane, a koja je uznemirila investitiore i zbunila sindikate.

Vlada takođe pokušava da zaustavi odliv poslova i radnih mjesta u industrijskom sektoru, da obuzda javnu potrošnju i poveća poreze kako bi smanjila dugovanja.

"Oni (Oland i Ero) plaćaju cijenu krize, pad kupovne moći i rast nezaposlenosti"

Prema anketi Francuskog instituta za istraživanje javnog mnjenja (IFOP), podrška predsjedniku pala je na 37 odsto, što je najgori rejting od izbora u maju, prenosi Rojters.

Popularnost premijera Eroa, koji je krajem prošlog mjeseca postigao sporazum sa Arselor Mitalom o očuvanju radnih mjesta, ali je kritikovan zbog načina vođenja ovog procesa, pala je na 35 procenata, što znači da se on po prvi put kotira lošije od Olanda.

Lošiji rejting imao je samo Širak na kraju prve godine mandata 1995. godine, rekao je zamjenik izvršnog direktora IFOP-a Frederik Dabi.

"Oni plaćaju cijenu krize, pad kupovne moći i rast nezaposlenosti," rekao je on.

Bijes: Sa protesta radnika čeličane Arselor Mital Floranž

Oland je u više navrata rekao da neće dozvoliti da ga kritike navedu da odustane od napora da oživi ekonomiju.

Galerija

Bonus video: