Uvrijeđeni Depardije vraća francuski pasoš

Slavni francuski glumac Žerar Depardije, povrijeđen kritikama izgovorenima nakon njegovog preseljenja u Belgiju i optužbi da je pobjegao iz domovine zbog viskog poreza, najavio je da će vratiti svoj francuski pasoš.
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.12.2012. 14:08h

"Ne tražim da iko odobri ono što sam napravio, ali mislim da bi se prema meni moglo pokazati malo više poštovanja! Nikoga od onih koji su takođe napustili Francusku nisu vrijeđali kao mene", napisao je glumac u pismu upućenom premijeru koji je Depardijea na televiziji prozvao za kukavičluk jer je pobjegao od svoje domovine.

Podsjetivši u pismu objavljenom u listu "Journal du Dimanche" (JDD) da je počeo da radi sa 14 godina kao radnik u štampariji, potom kao radnik na istovaru i utovaru robe, da bi potom postao dramski umjetnik, Depardije je u pismu francuskom premijeru istakao da je cijelo to vrijeme plaćao poreze.

"Ko ste vi, gospodine Ero da me prozivate i osuđujete na ovakav način? Nikoga nisam ubio, za 45 godina rada platio sam ovoj državi 145 miliona eura poreza, zapošljavam 80 ljudi... Ne žalim da se hvalim, ali ne pristajem na to da me se prozivaju za kukavičluk", piše u pismu. "Vraćam vam francuski pasoš i karticu socijalnog osiguranja kojom se nisam nikada poslužio. Nas dvojica više nemamo istu domovinu, jer ja sam istinski Evropljanin, građanin svijeta, kako me učio moj otac."

Glumac se našao na udaru francuskog premijera Žan-Marka Eroa koji je njegovo preseljenje u Belgiju protumačio kao izbjegavanje povećanih poreza u svojoj rodnoj Francuskoj. Depardije je kupio kuću u jednom belgijskom selu (Nechino), samo nekoliko minuta udaljenom od francuske granice gdje uživa u selu i prirodi, ali i nižim belgijskim porezima, pa je na sebe navukao bijes Francuza koji se bore s ekonomskom krizom i dižu poreze na luksuz.

"Njegovo preseljenje preko granice je jadno. Pravi Francuz voli svoju zemlju i pomaže domovini da opet stane na svoje noge, a ne bježi u drugu zemlju", rekao je na francuskoj televiziji premijer Ero.

"Jadno, kažete? Odlazim zato što vi vjerujete da se uspjeh, stvaralaštvo, talenat.. sve što je drugačije mora sankcionisati. Uprkos mojim ispadima, mom apetitu i mojoj ljubavi prema životu, ja ostajem slobodan čovjek ", odgovorio mu je glumac.

Depardije je posljednji u nizu bogatih Francuza koji su se preselili u Belgiju zbog tzv. "poreza na bogatstvo", odnosno povećanog oporezivanja osoba s imovinom većom od 1,3 miliona eura u Francuskoj. Socijalistički francuski predsjednik Fransoa Oland uprkos tome namjerava da uvede "superporez" od 75 posto na prihode veće od milion eura.

Galerija

Bonus video: