Optimizam u EU: Stub kaže da je akutna faza krize gotova

"Da je neko prije 12 mjeseci ponudio liderima EU situaciju u kojoj smo sada, oni bi tu ponudu objeručke prihvatili."
2 komentar(a)
Ažurirano: 14.12.2012. 10:26h

Evropska unija je posljednjih mjeseci postigla nekoliko mini-pobjeda i 2012. godinu završava u možda najboljem stanju u posljednje četiri godine, izjavio je finski ministar za evropska pitanja Aleksander Stub.

Nakon pune tri godine dužničke krize koja nije jenjavala, nadu u bolju budućnost su u posljednje vrijeme podstakli obećanje Evropske centralne banke za neograničeni otkup obveznica članica eurozone, dogovor o formiranju bankarske unije, odobravanje isplate pomoći Grčkoj, kao i Nobelova nagrada za mir dodjeljena EU, prenijela je agencija Rojters.

Stub je na marginama samita EU u Briselu, šestog i posljednjeg u ovoj godini, sinoć rekao: "Da je neko prije 12 mjeseci ponudio liderima EU situaciju u kojoj smo sada, oni bi tu ponudu objeručke prihvatili."

"Stvari se sada čine značajno boljima nego ranije, tako da se čini da je akutna faza krize gotova, iako je trajala čak četiri godine", izjavio je Stub i dodao da je ovo zasigurno najbolja od posljednje četiri godine.

To mišljenje potvrdjuju i konkretni podaci. Kamatne stope na desetogodišnje obveznice Italije, Španije, Portugala, Irske i Grčke su naglo pali, u nekim slučajevima za više od četiri odsto samo tokom ove godine, što ukazuje na pad rizika vezan za ulaganja u državne zapise tih zemalja.

Pored toga, euro je stabilan prema dolaru, a trgovanje na evropskim berzama je živo, uporkos usporavanju privrednog rasta. Sve to, potpomognuto odlukama lidera EU da se izbore sa krizom i reformišu monetarnu uniju, doprinelo je osjećaju spokoja, što ipak povećava opasnost da će doći do pretjeranog, a neosnovanog zadovoljstva.

Galerija

Bonus video: