Perspektiva

Oland: Ne postoji ozbiljna mogućnost da Berluskoni bude premijer Italije

Prema riječima šefa francuske države, Berluskonijevo učešće na skupu PPE, grupacije Evropskih narodnih partija u četvrtak, pred samit šefova država i vlada EU, bilo je "smiješno"
0 komentar(a)
Merkel Oland, Foto: Reuters
Merkel Oland, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.12.2012. 08:42h

Francuski predsjednik Fransoa Oland ocijenio je da ne postoji "ozbiljna perspektiva" da bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni naslijedi Marija Montija na funkciji prvog čovjeka italijanske vlade.

"Ne mislim da postoji ozbiljna perspektiva od strane gospodina Berluskonija koji je, kako se čini, sam isključio svoju kandidaturu", kazao je Oland nakon prvog dana samita evropskih lidera u Briselu. Ipak, sa njim ono što je istina jednog dana ne mora da bude istina i sutradan" ironično je dodao Oland

Prema riječima šefa francuske države, Berluskonijevo učešće na skupu PPE, grupacije Evropskih narodnih partija u četvrtak, pred samit šefova država i vlada EU, bilo je "smiješno".

Berluskoni je svoje učešće objasnio time da želi da se "umiješa u italijanske izbore i zamijeni Montija, što i drugi pokušavaju". Monti, koji ne pripada nijednoj partiji, pozvan je i učestvovao je na skupu PPE.

"Bila sam veoma jasna u pogledu činjenice da je vlada Marija Montija uradila važan i koristan posao na vraćanju povjerenja koje ponovo postoji u Italiji" ocijenila je na konferenciji za novinare nemačka kancelarka Angela Merkel

"Monti je slobodan, on će ići tamo gde želi da ide. Sam će odlučiti o svojoj budućnosti i Italijani su ti koji će u februaru izabrati svoje lidere" kazao je Oland.

"Da budem jasan, ne mislim da je Italija problem za Evropu, na bilo koji način" ocijenio je Oland.

Na marginama skupa PPE, 76-godišnji Berluskoni izjavio je da je spreman da odustane od političkog života.

"Biću kandidat samo ako to bude neophodno" poručio je Berluskoni.

Preporučujemo za Vas