Aktivisti kritikuju Putina: Uporedio Lenjina sa svecima

Diskusije o tome da li treba ukloniti Lenjinovo tijelo iz mauzoleja počele su nakon raspada SSSR
79 pregleda 0 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: AP
Vladimir Putin, Foto: AP
Ažurirano: 12.12.2012. 10:19h

Ruski predsjednik Vladimir Putin našao se na udaru kritika aktivista organizacija za zaštitu ljudskih prava, nakon što je balzamovane ostatke Vladimira Iljiča Uljanova Lenjina uporedio sa moštima hrišćanskih svetaca.

Član upravnog odbora "Memorijala" Jan Račinski rekao je da je to apsolutno neosnovano poređenje

Putin je pred grupom pristalica govorio protiv ideje da se Lenjinovi ostaci uklone iz mauzoleja na Crvenom trgu u Moskvi.

"Mnogi smatraju da mauzolej nije u skladu sa tradicijom. Šta je to kontradiktorno tradiciji? Idite u kijevski manastir Lavre ili manastir Pskov, pa i na Svetu Goru u Grčkoj. Tamo su mošti svetaca. To je sveprisutno", rekao je Putin.

Komunistička crkva

Njegovi komentari izazvali su oštre kritike aktivista i nevladinih organizacija poput "Memorijala", koja radi na sjećanju na žrtve sovjetskih "čistki".

Član upravnog odbora "Memorijala" Jan Račinski rekao je da je to apsolutno neosnovano poređenje te da, ukoliko su nekome potrebne te vrste relikvija onda treba negdje da izgradi "komunističku crkvu".

Diskusije o tome da li treba ukloniti Lenjinovo tijelo iz mauzoleja izgrađenom na Crvenom trgu 1924. godine počele su nakon raspada SSSR 1991. godine.

Bonus video: