Berluskoni: Monti prati štetnu politiku Njemačke

Berluskoni je ocijenio da je Njemačka iskoristila finansijsku krizu da smanji svoje troškove pozajmljivanja na uštrb drugih država
82 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 11.12.2012. 10:58h

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni optužio je danas tehnokratsku vladu na čelu sa Mariom Montijem da poslušno slijedi štetnu politiku stroge štednje koju diktira Njemačka, koja je uvukla Italiju u recesiju.

"Montijeva vlada slijedi politiku čiji je centar Njemačka, koju je Evropa pokušala da nametne drugim državama, i to je stvorilo kriznu situaciju koja je mnogo gora nego što je bila kada smo mi bili u vladi", rekao je Berluskoni na svom TV Kanalu 5.

U opaskama koje ukazuju da će evropska pitanja biti predmet žustrih trvenja tokom predizborne kampanje, Berluskoni je ocijenio da je Njemačka iskoristila finansijsku krizu da smanji svoje troškove pozajmljivanja na uštrb drugih država, prenio je Rojters.

Monti danas nije direktno komentarisao kakva će biti njegova politička budućnost, ali je rekao da želi da i dalje utiče na javno mnjenje, kakvu god ulogu da igra poslije izbora koji bi trebalo da se održe u februaru, navodi Rojters.

"Politika je prije svega pitanje kulture, to jest pokušaj da usmjerite ideje naroda", rekao je on državnoj televiziji RAI.

"Smatram da sam to činio kada sam bio profesor, pokušavam da to činim tokom ovog kratkog perioda dok sam na funkciji premijera i siguran sam da ću, kakva god moja uloga bila u budućnosti, i nastaviti da to činim", istakao je Monti.

U širokim krugovima se spekuliše da bi Monti mogao da postane novi italijanski predsjednik ili da se pridruži centrističkim snagama i uzme učešće u kampanji pred nacionalne izbore pocetkom iduće godine.

Galerija

Bonus video: