uvrijeđen

Corriere della Sera: Monti pred ostavkom zbog Berluskonija

Berluskonijeva partija Narod slobode okrivila je Montijevu strategiju oštre štednje za neuspjeh u pokretanju ekonomije
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.12.2012. 13:13h

Italijanski premijer Mario Monti saopštio je juče da će podnijeti ostavku, jer je uvrijeđen i nezadovoljan napadima stranke Narod slobode bivšeg premijera Silvija Berluskonija, piše danas italijanski dnevnik "Corriere della Sera".

"Ubijeđen sam da ovako ne možemo da idemo dalje", rekao je Monti milanskom listu.

Prema navodima lista, Monti je posebno nezadovoljan i uvrijeđen zbog izjava generalnog sekretara Anđelina Alfana, koji je u petak u parlamentu okrivio Montijevu strategiju oštre štednje za neuspjeh u pokretanju ekonomije.

Prilikom izglasavanja povjerenja Montijevoj vladi prošle sedmice, partija Narod slobode bila je uzdržana.

"Bio sam duboko uvrijeđen kad sam to čuo i vidio", rekao je Monti.

Berluskoni je juče najavio da namjerava da se kandiduje na parlamentarnim izborima sljedeće godine i da će ponovo pokušati da dođe na čelo italijanske vlade

Premijer je juče rekao predsjedniku Italije Đorđu Napolitanu da bez podrške ne može više efikasno da upravlja zemljom, koja se bori protiv dužničke krize i recesije, navedeno je u saopštenju iz kancelarije predsjednika.

Monti će podnijeti neopozivu ostavku kada se uvjeri da će parlament moći da usvoji zakon o budžetu za 2013. godinu, o čemu će se konsultovati s političkim liderima.

Berluskoni je juče najavio da namjerava da se kandiduje na parlamentarnim izborima sljedeće godine i da će ponovo pokušati da dođe na čelo italijanske vlade.

Monti je na čelo vlade tehnokrata došao prije godinu dana, zamijenivši na tom mjestu Berluskonija.

Nakon ostavke premijera, predsjednik Italije mora da raspusti parlament, prije isteka njegovog mandata krajem aprila, a naredni izbori zatim treba da budu održani u roku od 70 dana.

Barozo: Izbori ne smiju dovesti u pitanje mjere štednje

Prijevremeni izbori u Italiji ne smiju dovesti u pitanje plan privrednih reformi premijera Marija Montija jer rizik od finansijske krize još uvijek postoji, izjavio je u današnjem intervjuu za poslovni dnevnik "Il Sole 24 Ore" predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

"Idući izbori ne smiju da posluže kao izgovor za dovođenje u sumnju nužnosti tih mjera", kazao je Barozo u intervjuu objavljenom dan nakon što je Monti najavio da će podnijeti ostavku.

"Relativno smirenje na tržištima ne znači da smo izašli iz krize", istakao je on.

Galerija

Preporučujemo za Vas