Izbori u Češkoj: Tetovirani profesor prijetnja Klausu

Franc je naišao na simpatije drugih, uglavnom mladih ljudi, sa svojom jeftinom i nekonvencionalnom kampanjom
180 pregleda 2 komentar(a)
Vladimir Franc, Foto: Vladimirffranz.cz
Vladimir Franc, Foto: Vladimirffranz.cz
Ažurirano: 09.12.2012. 11:32h

Čeh Vladimir Franc, kojem tetovaže prekrivaju 90 odsto tijela, jedan je od osmoro kandidata koji učestvuju na januarskim predsjedničkim izborima.

Tetovirano lice ovog profesora umjetnosti na praškoj Akademiji za film, kompozitora i samozvanog pankera našlo se u središtu izborne kampanje. Neke Čehe užasava pomisao da bi on mogao zauzeti mjesto šefa države i družiti se sa moćnicima na međunarodnoj sceni.

Franc je, međutim, naišao na simpatije drugih, uglavnom mladih ljudi, sa svojom jeftinom i nekonvencionalnom kampanjom, koju vode amateri. Fric je biračima ponudio šansu da odaberu boju tetovaže koja će prekriti djelove njegovog tijela koji su ostali „neobojani“, piše „Dejli telegraf“.

„Ovdje je riječ o toleranciji starijih prema ljudima, i na moje tetovaže ne bi trebalo da gledaju kao na neki hendikep, već kao na moju dodatnu vrijednost“, rekao je Fric za britanski list. Ističe da u „Česima i dalje ima tragova totalitarizma“ čim smatraju da zbog fizičkog izgleda nije podoban za političku funkciju.

Ovaj 53-godišnji nezavisni kandidat ponosan je na činjenicu da nije član nijedne partije. Česi su siti političkog sistema koji je umrljan čestim korupcionaškim aferama, a borba protiv mita i sumnjivih veza između velikih kompanija i partija upravo je centralni dio Francovog političkog manifesta.

On je uspio da iskoristi promjenu u češkom izbornom zakonu koja omogućava građanima da glasaju za šefa države, umjesto prethodnog sistema kada su poslanici donosili tu odluku.

Premda mu istraživanja javnog mnjenja i politički analitičari ne daju puno šansi da se nađe u drugom krugu izbora u martu, njegovo lice i kandidatura uznemirile su Vaclava Klausa, aktuelnog stanara predsjedničke palate.

„Strahuje da će na moje mjesto naredne godine sjedjeti Franc“, rekao je Klaus. „Ideja da javnost može da izabere predsjednika nije dobra. Ta ideja će nas proganjati jednog dana“.

Bonus video: