Ukrajina: Julija Timošenko predsjednički kandidat opozicije

Odluka je donijeta na kongresu opozicionih lidera, uključujući pripadnike partije Timošenkove i partije Jacenjuka
1 komentar(a)
Julija Timošenko, Foto: Huffpost.com
Julija Timošenko, Foto: Huffpost.com
Ažurirano: 08.12.2012. 09:35h

Glavna ukrajinska opoziciona alijansa imenovala je bivšu premijerku Juliju Timošenko za svog kandidata na predsjedničkim izborima u Ukrajini 2015. godine.

"Julija Timošenko je pokazala da podržava evropske i demokratske vrijednosti, da je sposobna za borbu", naveo je bivši predsjednik parlamenta Arsenij Jacenjuk u saopštenju.

Odluka je donijeta na kongresu opozicionih lidera, uključujući pripadnike partije Timošenkove i partija Jacenjuka, navodi se u saopštenju alijanse, prenijela je agencija AFP.

Timošenko je prošlog mjeseca organizovala dvonedjeljni štrajk glađu u znak protesta protiv, kako tvrdi, prevare na parlamentarnim izborima na kojima je pobijedila partija predsjednika Viktora Janukoviča, od koga je i ona izgubila predsjedničke izbore 2010.

Bivša premijerka izdržava sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog zloupotrebe položaja u okviru jednog ugovora sa Rusijom i trebalo bi da izađe iz zatvora 2018, ali njene pristalice smatraju da bi trebalo da bude oslobođena ranije, zahvaljujući odluci Evropskog suda za ljudska prava.

"Očekujemo u narednih nekoliko mjeseci odluku Suda kome su se obratili advokati opozicionarke koji osporavaju njenu presudu.

Nadam se da će Sud osloboditi Juliju Timošenko", izjavio je Jacenjuk ruskoj agenciji Interfaks.

Bonus video: