Nakon godinu dana

Nema partijskih izbora, Berluskoni se vraća

Berluskoni (76) je podnio ostavku u novembru 2011. zbog ekonomskih problema Italije, a u oktobru ove godine osuđen je zbog utaje poreza
0 komentar(a)
Silvio Berluskoni, Foto: Telegraph
Silvio Berluskoni, Foto: Telegraph
Ažurirano: 07.12.2012. 20:44h

Partija Silvija Berluskonija nagovijestila je juče da bi bivši italijanski premijer sljedeće godine mogao ponovo da se kandiduje za premijersku funkciju.

Partija Narod slobode (PDL) saopštila je da je odustala od partijskih izbora za lidera desnog centra na parlamentarnim izborima 2013, a jedan visoki zvaničnik rekao je za BBC da će se Berluskoni ponovo kandidovati za premijera.

Berluskonijeva partija je bila uzdržana prilikom glasanja o povjerenju italijanskoj vladi. Vlada premijera Marija Montija dobila je u četvrtak povjerenje u oba doma parlamenta.

Berluskoni (76) je podnio ostavku u novembru 2011. zbog ekonomskih problema Italije, a u oktobru ove godine osuđen je zbog utaje poreza. Bivši premijer je uložio žalbu na presudu. Berluskoniju se sudi i u slučaju „Rubi“, zbog navodnog plaćanja jednoj maloljetnici za seks. On negira optužbe.

Međutim, uprkos pravosudnim problemima, Berluskoni planira da se ponovo kandiduje za predsjednika vlade, rekao je sekretar partije Anđelino Alfano, a prenijeli italijanski mediji.

Berluskoni je u srijedu rekao da je „zasut zahtjevima“ da se vrati na političku scenu.

U komentaru Marčela Sorđija u „Stampi“, listu u vlasništvu autokompanije Fiat, navodi se da Berluskonija na to nije navela „politička logika“ nego „mješavina intuicije, osjećaja za avanturu i žudnja za izazovima koji su ga karakterisali tokom duge karijere“.

Stefano Koradino, koji piše za nezavisni list „Il fato kuotidjano“, smatra da će se Berluskoni ponovo kandidovati „kako bi se spasao od suđenja... i da bi malo pomogao svoje kompanije“.

Odluka PDL-a da se uzdrži od glasanja o povjerenju pokazuje da ta partija želi da se distancira od politike Montijeve vlade uoči izbora predviđenih za mart 2013.

Nedavna istraživanja javnog mnjenja sugerišu da Demokratska partija ima ugodnu prednost u odnosu na Berluskonijev PDL.

Monti je zamijenio Berluskonija na čelu vlade prije godinu i pokrenuo je program reformi koje bi trebalo da izbave zemlju iz ekonomske krize.

Preporučujemo za Vas