Austrijska službenica pronevjerila 340 miliona državnog novca

Vodeća službenica kancelarije za finansije austrijske savezne pokrajine Salzburg pronevjerila je 340 miliona eura, tako što je na svoju ruku i bez znanja odgovornih u ime pokrajinskih vlasti ulagala u rizične poslove.
2 komentar(a)
Euri, Foto: Ilustracija
Euri, Foto: Ilustracija
Ažurirano: 07.12.2012. 13:52h

Ova službenica, čije ime se zbog istrage još uvijek ne navodi, je 2006. i 2007. falsifikovala potpise nadležnih osoba i godinama u tajnosti ulagala u rizične poslove, čime je pokrajinskim vlastima u Salzburgu napravila štetu od 340 miliona eura. Nakon što su otkrivene njene malverzacije, dobila je otkaz, a slučaj je preuzelo državno tužilaštvo.

Kao referent, ova službenica je imala ovlašćenja da u ime vlasti Salzburga učestvuje u trgovini finansijskim derivatima, ali se pritom na vlastitu ruku upustila u rizične poslove koji su doveli do ogromnih gubitaka. Kako bi to prikrila, pokušala je da novim ulaganjima umanjiti štetu, a da o tome nije obavijestila svoje nadređene, pri čemu je godinama falsifikovala potpise, protokole i izvještaje tako da čak ni dvije revizije nisu uspjele da otkriju ništa sumnjivo.

U maju je dobila ukor jer je otkriveno da se upustila u jedan posao koji nije bio odobren, a kad je sredinom ljeta ponovno učestvovala u nedozvoljenoj trgovini dobila je opomenu pred otkaz i oduzeta su joj ovlašćenja.

Njen nasljednik na mjestu referenta otkrio je, na kraju, minus od 340 miliona eura koji je bio skriven u poslovnim knjigama.

Prema riječima šefa salzburške finansijske uprave Davida Brenera, žena iz tih poslova nije izvukla nikakvu ličnu korist. Što se tiče gubitaka što ih je izazvala, za sada nije jasno kako će se oni prikazati u konačnom bilansu.

"Iznos od 340 miliona eura ne odražava se na budžet, jer nije prikazan kao dug", izjavio je Brener.

Bonus video: