Biser dana: Rusija nezadovoljna stanjem ljudskih prava u EU

Među ostalim kritikama i optužbama, Rusija optužuje Veliku Britaniju i za - kampanju “progona” homofoba
19 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Csmonitor.com
Vladimir Putin, Foto: Csmonitor.com
Ažurirano: 07.12.2012. 11:27h

Moskva je u izvještaju o stanju ljudskih prava u Evropskoj uniji (EU) ocijenila da u toj zajednici ima suviše rasizma, zloupotrebe policije i neonacizma.

“Iako EU i njene članice tradicionalno tvrde da su posvećene zaštiti i promovisanju ljudskih prava, i na nacionalnom i na međunarodnom nivou, situacija u ovoj oblasti u EU je još uvijek daleko od savršene”, navodi se na početku ruskog izvještaja na 66 stranica.

Taj dokument, objavljen na vebsajtu ruskog Ministarstva vanjskih poslova, pruža pregled stanja ljudskih prava u svakoj od 27 zemalja članica EU, navodeći kao najveće probleme “stalni rast ksenofobije, rasizam, nasilni nacionalizam i neo-nacizam, kršenje ljudskih prava manjina, zatvorenika, izbjeglica, imigranata i osoba oboljelih od mentalnih bolesti”.

Ruski izvještaj optužuje zemlje EU za nepravde među kojima su kršenje privatnosti, zloupotreba policije, nejednakost polova, ugrožavanje slobode štampe, a ukazuje se i na postojanje tajnih zatvora na njenom tlu

Ruski izvještaj optužuje zemlje EU za nepravde među kojima su kršenje privatnosti, zloupotreba policije, nejednakost polova, ugrožavanje slobode štampe, a ukazuje se i na postojanje tajnih zatvora na njenom tlu, kojima upravlja američka Centralna obavještajna agencija (CIA), prenosi RTS.

“Sve nabrojano je u očiglednoj suprotnosti sa tvrdnjama EU da je primjer, a često i “vrhovni arbitar” kad su u pitanju ljudska prava i demokratske slobode”, piše u izvještaju.

Rusija optužuje Njemačku za nedostatak ljudskih prava, kao i za pružanje više televizijskog prostora partiji na vlasti nego opoziciji.

Francusku optužuje za kršenje ljudskih prava Roma, zloupotrebu policije u odnosu na imigrante i za prenatrpane i prljave zatvore.

Među ostalim kritikama i optužbama, Rusija optužuje Veliku Britaniju za porast diskriminacije i rasizma, kao i za kampanju “progona” homofoba.

U ruskom izvještaju o ljudskim pravima neke zemlje su pohvaljene za zadovoljavajući nivo ljudskih prava, kao, na primjer, Irska.

Cilj ruskog izvještaja je da “privuče pažnju zemalja članica EU, kao i institucija EU, na ozbiljne probleme koje imaju kod kuće”, navodi AFP.

“Rusija je spremna na konstruktivni dijalog sa Unijom o ljudskim pravima i demokratskom razvoju”, zaključuje se na kraju izvještaja.

Bonus video: