NAPADI NASTAVLJENI

U Belfastu novi neredi zbog odluke o zastavi

Nekoliko stotina demonstranata provalilo je noćas kapiju gradske skupštine i povrijedilo 15 policajaca koji su štitili zgradu
1 komentar(a)
Belfast, Foto: Beta/AP
Belfast, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.12.2012. 18:09h

Lideri Sjeverne Irske i policijski komandiri pozvali su na mir, pošto su protestantski ekstremisti napali kancelarije i kuće pripadnika najumjerenije partije.

Napad se desio zbog njene podrške odluci da se smanji broj dana godišnje kada će britanske zastave moći da se vijore na zgradi Gradske skupštine.

Tvrdokorni britanski ekstremisti reagovali su noćas nasilno na glasanje u ponedjeljak u Gradskoj skupštini Belfasta, kada je odlučeno da britanske zastave budu istaknute na državnim ustanovama samo 18 dana godišnje.

Tome je doprinijela i Alijansa, jedina partija koja aktivno pokušava da predstavlja sredinu između rivalskih britanskih protestanata i irskih katoličkih zajednica, priključivši se u glasanju katoličkoj strani.

Nekoliko stotina demonstranata provalilo je noćas kapiju gradske skupštine i povrijedilo 15 policajaca koji su štitili zgradu.

Prije toga je više od 1.500 protestantskih demonstranata marširalo kroz dva kvarta Belfasta, zahtjevajući da britanska zastava nastavi tokom cijele godine da se vijori na zgradi gradske skupštine.

Fotograf agencije AP Piter Morison pretrpio je ozbiljne povrede glave i ruke tokom opšte tuče, tokom koje je naveo da ga je policija tukla pendrecima.

U Belfast bi sjutra trebalo da doputuje američka državna sekretarka Hilari Klinton, koja trenutno u Dablinu prisustvuje dvodnevnoj ministarskoj konferenciji OEBS.

Preporučujemo za Vas