Netanjahu: "Merkelova razočarala i mene i mnoge Izraelce"

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je za njemačke medije da su on i mnogi Izraelci razočarani odnosom njemačke kancelarke prema Izraelu, jer se Berlin nije usprotivio palestinskoj državnosti na nedavnom glasanju u UN
86 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 06.12.2012. 13:54h

List „Velt“ objavio je sinoć intervju s Netanjahuom, koji je juče doputovao u posjetu Njemačkoj, pod naslovom „Netanjahu razočaran kancelarkom“.

„Poštujem podršku kancelarke Merkel i njemačke vlade tokom operacije u Gazi“, rekao je Netanjahu, aludirajući na nedavnu osmodnevnu vojnu akciju s ciljem da se zaustavi raketiranje Izraela.

On je, međutim, dodao:“U isto vrijeme ne bi bilo mudro ako vam ne bih rekao da sam razočaran, kao što su i mnogi u Izraelu, njemačkim glasanjem u UN. Mislim da narod smatra da postoji poseban odnos između Njemačke i Izraela“.

Njemačka se uzdržala od glasanja o unaprijeđenju palestinskog statusa u UN od entiteta posmatrača u državu nečlanicu, posmatrača, podsjećaju izraelski mediji.

„Mislim da je kancelarka Merkel vjerovala da će to glasanje na neki način doprinijeti napretku mira. To je bio njen cilj. Ali, u stvari desilo se suprotno, jer nakon rezolucije UN vidimo da se Palestinska uprava pod predsjednikom Abasom kreće ka ujedinjenju sa teroristima Hamasa“, kazao je Netanjahu, istakavši da rezolucija nije pozvala na priznanje jevrejske države, niti okončanje sukoba s njom.

On smatra da su Palestinci sada ohrabreni da očvrsnu svoje pozicije i da ne uđu u pregovore.

Njemačka, međutim, nije jedina koja je razočarala Netanjahua. On je kazao da je razočaran svim evropskim državama, izuzev Češkom, koja se usprotivila rezoluciji.

„Mislim da postoji volja da se misli najgore o Izraelu u nekim djelovima Evrope i to je nešto što je bilo dio naše istorije u Evropi u mnogim generacijama“, rekao je Netanjahu, dodavši da su „ljudi vjerovali u sramne stvari o jevrejskom narodu, kao što neki sada imaju mišljenje o jevrejskoj državi“ i upitavši: „Koji je to naš veliki zločin?“.

Tako se Netanjahuova posjeta, koja je trebalo da bude prijateljska, jer se zaista radi o bliskim prijateljima, imajući u vidu da je Njemačka jedan od najbližih saveznika Izraela u Evropi, pretvorila u veoma osjetljivu posjetu.

Netanjahu je došao u trenutku kada širom Evrope postoji ljutnja i zabrinutost zbog izraelskih planova da se prošire jevrejska naselja oko Jerusalima, na teritoriji na kojoj Palestinci namjeravaju da osnuju svoju državu.

To je odmazda Izraela na de fakto priznanje palestinske državnosti u UN.

Izraelski predsjednik: Abas ostaje ozbiljan partner za mir

Palestinski lider Mahmud Abas ostaje "ozbiljan partner za mir" i pored poteza u UN gde je Palestina dobila status države posmatrača, izjavio je danas izraelski predsjednik Šimon Peres.

"Nastojao sam da ga ubijedim da ne ide (u UN). Ipak, mislim da on ostaje ozbiljan partner za mir", rekao je Peres u intervjuu agenciji Frans pres. Izraelski predsjednik ocijenio je i da "četvorka" za Bliski istok - SAD, Rusija, Evropska unija i UN, "treba da ponovo postane pregovaračko tijelo", jer ima legitimitet. "Počeli su dobar posao, ali su prekinuti iz različitih razloga. Ali, sada mislim da treba da se vrate" tom poslu, objasnio je Peres.

Generalna skupština UN dodijelila je 29. novembra Palestini status države posmatrača. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odlučio je nakon toga da ponovo počne podizanje naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu i blokirao prebacivanje novca od poreza prikupljenog za Palestinsku upravu u iznosu od oko 92 miliona eura.

Galerija

Bonus video: