Berluskoni najavljuje povratak: Neću dozvoliti da Italija zapadne u krizu

"Stanje je danas mnogo gore nego što je bilo prije godinu dana kada sam napustio vladu"
55 pregleda 3 komentar(a)
Silvio Berluskoni, Foto: Telegraph
Silvio Berluskoni, Foto: Telegraph
Ažurirano: 06.12.2012. 13:20h

Bivši talijanski premijer Silvio Berluskoni jasno je stavio do znanja da će se kandidovati na izborima sljedeće godine, navodeći da neće dozvoliti da Italija zapadne u krizu, te da je "opsjednut zahtjevima" da se kandiduje.

Iako je posljednjih mjeseci stalno mijenjao stav o kandidaturi na izborima koji bi trebalo da budu održani na proljeće, njegova posljednja vrlo oštra kritika Montijeve ekonomske politike dolazi u kritičnom trenutku uoči početka predizbornih aktivnosti.

"Stanje je danas mnogo gore nego što je bilo prije godinu dana kada sam napustio vladu iz osjećaja odgovornosti i ljubavi prema svojoj zemlji", rekao je Berluskoni u izjavi objavljenoj nakon dugog sastanka sa čelnicima njegove stranke Narod slobode (PDL) ranije u srijedu.

"Današnja Italija je na ivici ponora: privreda je iscrpljena, imamo milion nezaposlenih više nego ranije, pala je kupovna moć građana, poreski pritisak raste do neprihvatljivog nivoa"

"Današnja Italija je na ivici ponora: privreda je iscrpljena, imamo milion nezaposlenih više nego ranije, pala je kupovna moć građana, poreski pritisak raste do neprihvatljivog nivoa", rekao je Berluskoni.

Porodice u Italiji su, dodaje on, izmučene strahovima da li će moći da plate porez na domove koji je Monti uveo da bi smanjio budžetski manjak.

Berluskoni je ostavku na položaj premijera podnio 2011. godine, dok je Italija bila na ivici ekonomske krize poput one u Grčkoj, zbog seksualnog skandala u koji je bila upletena maloljetna prostitutka.

Tada je od bivšeg evropskog povjerenika Marija Montija zatraženo da sastavi tehnokratsku vladu uz podršku široke koalicije koja je uz lijevi centar uključivala i PDL, navodi agencija Rojters.

Agencija ANSA je u svojoj vijesti o mogućoj kandidaturi Berluskonija ocijenila da je njegova odluka o povratku "gotova stvar".

Bonus video: