Gradonačelnik Maribora podnio ostavku

Slovenački mediji pišu da želi da zaštiti društvo, učesnike protesta, ali i policajce, odnosno svoje bivše kolege, jer je prije ulaska u politiku bio "plavac"
7 komentar(a)
Ažurirano: 06.12.2012. 15:21h

Gradonačelnik Maribora Franc Kangler popustio je pod pritiskom demonstracija i podnio je ostavku.

Nakon što su se na tri protesta u Mariboru okupile hiljade ljudi, a u sukobima sa policijom bilo je više od stotinu povrijeđenih, gradonačelnik je odlučio da prekine agoniju i odstupi sa svoga mjesta.

Prema izvještavanju POP TV-a, na njegovu odluku nije uticao razgovor sa slovenačkim premijerom Janezom Janšom koji je od njega očekivao "razumnu odluku". Prije nekoliko dana, uoči drugog protesta, Kangler je najavio da se više neće kandidovati za mjesto gradonačelnika.

Za ostavku se navodno odlučio zato što ne želi da građani trpe zbog nasilja koje je eskaliralo tokom protesta.

Slovenački mediji pišu da želi da zaštiti društvo, učesnike protesta, ali i policajce, odnosno svoje bivše kolege, jer je prije ulaska u politiku bio "plavac".

Na kraju je ispunio parolu koju su demonstranti ispisivali tokom okupljanja, a na kojoj je pisalo "gotov je".

Janša: Protesti imaju političku pozadinu

Slovenački premijer Janez Janša tvrdi da su protesti koji se najavljuju širom te države usmjereni na destabilizaciju njegove vlade, da se "koordiniraju" i da nisu bez političke pozadine.

"Pokušava se stvoranje atmosfera u kojoj bi se destabilizovali koalicija i vlada, da bi se tako postiglo ono što se nije moglo postići izborima", rekao je Janša u razgovoru za katolički radio "Ognjište".

Janša je dodao da nije slučajno što su novi veliki protesti u više gradova najavljeni za 21. decembar, kada štrajkove planiraju i sindikati zaposlenih u obrazovanju (SVIZ), koji su nezadovoljni predlogom budžeta za narednu godinu kojim je predviđeno smanjenje sredstava za obrazovne ustavnove i smanjenje plata za cijeli javni sektor.

"Očito je da se datumi protesta koordiniraju, da to ima svoju pozadinu", rekao je Janša, dodavši da se njima željelo pomoći odlazećem predsjedniku Danilu Tirku, ali da je uvjerljiva pobjeda Boruta Pahora koji se zauzima za politički dijalog dokazala da da su birači protiv eskalacije nasilja na ulicama.

Janša je rekao i da nije slučajno što se novi protesti najavljuju pred samu Pahorovu inauguraciju u parlamentu, kada će potpisati svečanu obavezu i pred državni "praznik samostalnosti i jedinstva" kojim se obilježava datum referenduma kojim su se Slovenci 23. decembra 1990. odlučili o proglašenju nezavisnosti.

On je kazao i da nasilne proteste podstiču mediji načinom izvještavanja i da ima informacija da su učenike i studente na "društvenu revoluciju" pozivali neki profesori.

Slovenački premijer je rekao da je telefonom razgovarao sa mariborskim gradonačelnikom Francom Kanglerom koji je podnio ostavku kako bi se spriječila eskalacija nasilja, ali da sam nije uvjeren da je Kangler kriv za sve ono što mu se stavlja na teret.

On, naime, smatra da postoje dvostruki standardi kada se govori o korupciji Kanglera u odnosu na slučaj ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića.

U oba slučaja, prema njegovom mišljenju, sumnja se da postoji korupcija u projektima javno-privatnog partnerstva, pri čemu Janša tvrdi da je potencijalna zloupotreba ovlašćenja Jankovića na gradnji stadiona u Stožicama mnogo veća od Kanglerove.

Osvrnuvši se na predlog svoje stranke da se promijeni izborni sistem kao uslov za održavanje parlamentarnih izbora iduće godine, Janša je rekao da sadašnji proporcionalni izborni sistem nije pravedan i da bi bio bolji većinski.

Pri tom bi birači u izbornim jedinicama umjesto za stranačke liste glasali za konkretna imena, s mogućnošću da postoji i opoziv zastupnika, ali i drugih izabranih funkcionera tokom mandata ako bi prekršili moralne norme i zloupotrebljavali položaj ili bi nakon izbora promijenili stranku.

Janša je rekao da ne bi imao ništa protiv prijevremenih izbora na proljeće naredne godine, ako stranke pristanu na neke ustavne promjene i promjenu izbornog zakona i lakši način imenovanja vlade nakon izbora, ako bi to bila "žrtva" za pristanak opozicije na vladine mjere finansijske stabilizacije i strukturne reforme, ali da potpuno isključje mogućnost formiranja tehničke vlade koja bi Sloveniju vodila do sljedećih izbora.

Na takvu bi vladu trebalo da pristane svaka parlamentarna stranka u sadašnjem sazivu parlamenta, što je isključeno, dodao je Janša, najavivši da će o predloženim ustavnim i zakonskim promjenama radi "deblokade" političkog odlučivanja idućih dana govoriti sa svim političkim prvacima u državi, kako bi se vidjelo ko je za promjene i reforme, a ko protiv njih.

Bonus video: