Vandali upali u vinariju i prosuli više od 60.000 l skupocjenog pića

Vino, koje se proizvodi od sorte grožđa "sanđoveze", mora odležati u buradima najmanje četiri godine da bi se moglo prodati pod imenom "brunelo di montalćino"
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.12.2012. 13:45h

Vandali su usred noći upali u podrume vinarije Kaze base, odvili slavine na velikim drvenim buradima u kojima je vino sazrijevalo i pustili da se izlije više od 62.000 litara skupocjenog vina "brunelo di montalćino".

Nastalo je jezero vina, količina koja staje u 80.000 flaša, od kojih se svaka prodaje po cijeni i do 500 eura.

Kako su prenijeli italijanski mediji, napadači nisu napravili nikakvu drugu štetu na imanju niti su bilo šta ukrali, što ukazuje da je prije u pitanju namjera da se nanese šteta nego nasumični čin vandalizma.

Uništeno je posljednjih šest berbi u vinogradu od 6,5 hektara na obroncima južne Toskane, od 2007. do 2012.

Fabricio Bindoći, predsjednik konzorcijuma Brunelo di Montalćino, osudio je sabotažu i rekao da je ona šokirala svih 250 proizvođača tog vina u Toskani

Vlasnik imanja Đanfranko Soldera (75), koji je radio kao osiguravajući agent u Milanu prije nego što je kupio vinograd 1972, kazao je da nema pojma ko bi mogao stajati iza napada.

Njegova porodica je opisala događaj kao "čin u mafijaškom stilu" ali nisu identifikovali moguće počinioce.

Soldera upravlja imanjem sa suprugom, dvoje djece, unučadima i oko 15 stalno zaposlenih. Otprilike polovina proizvodnje se šalje u inostranstvo, oko 10 odsto u Sjedinjene Države.

"Ne možemo da vjerujemo šta se desilo", rekao za "Korijere dela sera" Mauro Soldera, sin vlasnika.

"Nikad nismo učestvovali ni u kakvom sporu niti smo ikad dobijali prijetnje. Zadat nam je jak udarac, i ne samo u ekonomskom smislu, ali nećemo se predati. Imanje će preživjeti, imamo snage i hrabrosti da ne odustanemo".

Istragu povodom incidenta sprovode tužioci iz Sijene i policija iz obližnjeg grada Montalćino.

Fabricio Bindoći, predsjednik konzorcijuma Brunelo di Montalćino, osudio je sabotažu i rekao da je ona šokirala svih 250 proizvođača tog vina u Toskani.

Donatela Ćineli Kolombini, potpredsjednica konzorcijuma, kazala je:

"Ne pamtim da se nešto slično desilo u ovoj regiji".

Bonus video: