kako do posla

EU uvodi garancije na zapošljavanje mlađima od 25 godina

Stopa nezaposlenosti mladih u Crnoj Gori od 48,5 odsto je izuzetno visoka. U Austriji, ona iznosi oko osam odsto...
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.12.2012. 10:30h

Zbog velikog broja mladih koji su nezaposleni, EU zahtijeva uvođenje garancija zazapošljavanje Evropljana mlađih od 25 godina. Nije jasno koliko će te garancije biti efikasne, piše Dojče Vele.

Više od pet i po miliona mladih u EU je nezaposleno. Očekuje se da taj broj i dalje raste. Situacija je posebno teška na jugu Evrope. EU za rješavanje tog problema ima novi plan, o čijim se osnovama raspravlja već mjesecima.

U načelu, svaki Evropljanin koji je mlađi od 25 godina trebalo bi da dobije takozvanu garanciju na zapošljavanje. Najkasnije četiri mjeseca nakon završetka obrazovanja svakoj mladoj osobi bi trebalo da bude otvorena neka mogućnost - ili novo radno mjesto ili mogućnost daljeg školovanja. U krajnjem, svaka mlada osoba bi trebalo da makar dobije priliku za obavljanje prakse.

Polovina mladih ne radi, za posao presudna "veza" >>>

O ovom mjerama se razmišlja jer mladi sve teže nalaze mogućnost kako da se uspješno uključi na tržište rada.

Predstavnik Međunarodne organizacije za rad (MOR) Ekehard Ernst smatra da u ovim planovima problem može predstavljati činjenica da EU nema mnogo pravnih osnova po kojima može da utiče na stanje nezaposlenosti.

Ipak, EU zemlje članice makar može da savjetuje šta bi trebalo da rade. Savjeti bi bili zasnovani na pozitivnim primjerima iz prakse.

U Švedskoj takav program garancija postoji još od 90-tih godina. Sličan sistem se posljednjih godina primjenjuje i u Austriji. U tim zemljama stepa nezaposlenosti među mladima je niska, piše Dojče Vele. U Austriji, ona iznosi oko osam odsto. U Španiji i Grčkoj, u kojima takvi programi ne postoje, nezaposlena je svaka druga mlada osoba.

Svaki drugi građanin tog doba je nezaposlen, što je prosječan podatak za Podgoricu, Nikšić, Bijelo Polje, Pljevlja, Berane, Mojkovac, Herceg Novi i Ulcinj

Svaki drugi građanin tog doba je nezaposlen, što je prosječan podatak za Podgoricu, Nikšić, Bijelo Polje, Pljevlja, Berane, Mojkovac, Herceg Novi i Ulcinj.

Stopa nezaposlenosti mladih u Crnoj Gori od 48,5 odsto je izuzetno visoka. Sa druge strane, 17 članica eurozone veoma je zabrinuto što im 23 odsto mladih ne radi.

Obavljanje prakse bi bilo od pomoći na kratak rok, ali u zemljama u kojima je privreda u krizi, to ne može biti rješenje na duge staze, mišljenja su stručnjaci.

Čelnici EU za svoj plan očekuju podršku i zemalja sa juga Evrope. Kao podrška projektu trebalo bi da posluže evropski specijalni fondovi, jer bi novac iz tih fondova u pojedinim državama mogao da bude upotrijebljen za finansiranje programa zapošljavanja mladih.