Za zemlje u krizi, učešće na Evroviziji bilo bi nemoralno

Poljska, koja je 1994. prvi put učestvovala na Evroviziji, saopštila je da su „nakon detaljne analize, donijeli tešku odluku da ne učestvujemo na takmičenju u Malmeu“
2 komentar(a)
Ažurirano: 01.12.2012. 21:02h

Od manifestacije koja bi trebalo da bude simbol ujedinjenja Evrope, odustaje sve veći broj država. Prvo Portugal i Poljska, a sada Kipar i Grčka. Za sve osim Poljske, razlog je dužnička kriza.

"To je ogromna sramota, velika tuga“, rekla je grčka pjevačica Nana Muskuri.

"Znam da svijet napreduje, ali je cijela stvar postala prevelika, preskupa“.

Zbog toga se Evrovizija, koja je postala asocijacija za kičaste kostime i drugorazredne pjesme, našla u drugom planu za zemlje u recesiji.

U Grčkoj smatraju da bi bilo neukusno učestvovati na takmičenju „u kojem se sve vrti oko šljokica“. „Ne samo što nemamo 120.000 eura da platimo emiterska prava i troškove učešća, već bi to sada bilo moralno pogrešno“, saopštila je državna TV.

U kiparskoj državnoj TV, otišli toliko daleko da su učešće okarakterisali kao „provokativan“ potez. „Sa ovakvom ekonomskom situacijom, bilo bi onih koji bi naše prisustvo smatrali provokativnim“, rekao je izvršni direktor Makis Simeu.

Poljska, koja je 1994. prvi put učestvovala na Evroviziji, saopštila je da su „nakon detaljne analize, donijeli tešku odluku da ne učestvujemo na takmičenju u Malmeu“.

Pojavile su se sumnje da li institucija evropske ljubavi prema karikiranju poslije 58 godina može preživjeti – barem kao fenomen koji oslikava Evropu. Organizatori su odbacili te sugestije i saopštili da se već 38 zemalja prijavilo za najgledaniji program u Evropi.

Bonus video: