Nakon protesta u Ljubljani, poziv na opštu pobunu u Sloveniji

Na ulicama su bili tragovi krvi, razbijene flaše, ostaci kapsula suzavca, petardi i ostale pirotehnike, te razbacane granitne kocke
3 komentar(a)
Ažurirano: 01.12.2012. 16:58h

Dan nakon što je na nasilnim antivladinim demonstracijama u Ljubljani ranjeno 18, a privedeno 33 ljudi, na društvenoj mreži Twitter osvanuli su pozivi za "opštu pobunu naroda u Sloveniji" za nekoliko sedmica, prenosi Al Džazira Balkan.

Za ponedjeljak su najavljeni i novi protesti u slovenačkoj prijestonici, kao i u Mariboru.

Protesti u Ljubljani: Narod ustao protiv vlasti, desetine povrijeđenih >>>

Dan nakon protesta, očišćen je nered u centru Ljubljane. Tokom prijepodneva, na ulicama su bili tragovi krvi, razbijene flaše, ostaci kapsula suzavca, petardi i ostale pirotehnike, te razbacane granitne kocke.

Tokom demonstracija u petak, policija je bacila suzavac na demonstrante, ali je i sama dočekana suzavcem od jedne grupe ljudi.

Al Džazira navodi da su privedene osobe već puštene na slobodu, iako je kriminalistička obrada još u toku.

Većina privedenih već je poznata policiji zbog ranijih prekršaja, a među njima ima i maloljetnika.

"Postoji jedna teorija da se radilo o grupi ljudi koja je došla samo s jednim ciljem, da stvara nered, kako sam čula od portparola, da napadne policiju", kazala je Katarina Drlja, reporterka Al Džazire iz Ljubljane

U Kliničkom centru je završilo 10 osoba, od čega je četvoro zbrinuto u hitnoj zbog udisanja plina i suzavca. Šest osoba je završilo na traumatologiji, od čega su četvoro policajci. Tri pripadnika policije su zadobila potrese mozga.

Mirni demonstranti su, navodi Al Džazira, oštro osudili nasilje.

Državni čelnici su čestitali policiji, a premijer Janez Janša je na svom Twitter nalogu pitao da li je zaista zbog loših izbornih trendova bilo vrijedno naplatiti cijenu cijeloj državi, navodi Al Džazira.

Bonus video: