Protesti u Ljubljani: Narod ustao protiv vlasti, desetine povrijeđenih

Među povrijeđenima je 15 policajaca od kojih su dvojica navodno bili pogođeni komadima kaldrme, i 11 demonstranata
0 komentar(a)
Slovenija protesti, Foto: Beta
Slovenija protesti, Foto: Beta
Ažurirano: 01.12.2012. 11:19h

Na protestu u Ljubljani sukobili su se policija i demonstranti, koji su na njih bacali sve što im se našlo pri ruci. Uhapšeno je više od 30 osoba, a bilo je desetine povrijeđenih.

Među povrijeđenima je 15 policajaca od kojih su dvojica navodno bili pogođeni komadima kaldrme, i 11 demonstranata. Kolateralna šteta bili su i novinari, snimatelji i fotografi.

Kako prenosi B92, do sukoba je došlo kada je više desetina huligana došlo na protest, gdje su se sukobili sa policijom. Policija je štitila demonstrante, međutim nakon napada, odgovorila je suzavcem.

Prema pisanju regionalnih medija, najmanje šest osoba je teže povrijeđeno.

Policija, pod punom opremom za razbijanje demonstracija, je na demonstrante bacila suzavac. Policija je do kasno u noć pokušavala da isprazni centar grada koji je nadlijetao policijski helikopter.

Širom Slovenije sinoć su nastavljene demonstracije protiv svih trenutne vlasti, ali i svih ostalih političkih opcija, političara, advokata, sudija, svih koji su razočarali revoltirane građane. Demonstracije su svuda bile mirne, sem u Ljubljani gde je noćas vladalo pravo vojno stanje

"Lopovi! Lopovi!", "Gotovi ste!, "Dole s mafijom!" i držali minute ćutanja za "umrlu državu".

Najmasovnije i najburnije demonstracije su bile u Ljubljani, gde je više od 10.000 ljudi protestvovalo u širem centru grada, ali uprkos svim pozivima da protesti ostanu mirni, grupe navijača, neonacista i huligana su se sukobile sa policijom koja je morala da upotrebi pendreke, suzavac i vodene topove da bi se odbranila od flaša, kamenja i granitnih kocki kojima je gađana.

Za sada još uvek nije jasno šta su zapravo zahtevi revoltiranih slovenačkih građana. Njihove parole su usmerene protiv svih političkih opcija u Sloveniji, protiv svih političara, bankara, tajkuna, advokata i sudija, kako kažu protiv svih koji su ih opljačkali i koje nazivaju mafijom.

"SLO" je skraćenica za "Samo Lopovi Obogate", kažu demonstranti.

Mariborski dnevnik "Večer" navodi da je nasilna grupa demonstranata na proteste došla opremljena gas maskama i suzavcima.

Za sada nije poznato da li je tokom protesta oštećena zgrada parlamenta, ali "Večer" je javio da je obližnje sedište NLB banke gađano kamenicama.

Bonus video: