Bundestag podržao dogovor o smanjivanju duga Grčke

Njemački parlament je danas velikom većinom glasova podržao dogovor evropskih ministara finansija o smanjivanju grčkog duga.
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.11.2012. 15:41h

Poslanici Bundestaga su sa 473 glasa podržali sporazum koji su, poslije maratonskih pregovora, u utorak postigli ministri eurozone. Protiv je bilo 100 poslanika, dok je 11 bilo uzdržano. Sporazumom je odobrena nova tranša kreditne pomoći Grčkoj, u iznosu od 44 milijarde dolara, bez koje bi se zemlja suočila s bankrotom i mogućim izlaskom iz eurozone.

Evropski ministri su se dogovorili s Međunarodnim monetarnim fondom da se dug Grčke do 2020. godine svede na 124 odsto njenog bruto domaćeg proizvoda (BDP), što predstavlja smanjenje od oko 40 milijardi eura.

Predviđeno je i znatno smanjenje kamatnih stopa na bilateralne kredite već odobrene Atini, kao i produženje od 15 godina roka otplate kredita i produženje za 10 godina roka za isplatu kamate.

Evropski lideri ipak nisu pristali na brisanje dijela duga Grčke kreditorima, čemu se najviše protivila Njemačka. Ministar finansija Njemačke Volfgang Šojble rekao je poslanicima da će najnoviji dogovor vršiti pritisak na Grčku da ispuni svoja obećanja.

"Grčka će dobiti ovu pomoć samo ako nastavi da sprovdi reformske mjere", kazao je Šojble.

Poslanici opozicionih partija su glasale za sporazum, ali su upozorili da taj dogovor nije održivo rješenje i da će Grčkoj kad-tad morati da bude otpisan dio duga. Šojble je istakao da bi otpisivanje duga poslalo pogrešnu poruku i da bi to loše uticalo na spremnost naroda da štedi kako bi nastavio da dobija pomoć.

Druge vlade takođe moraju da dobiju saglasnost svojih parlamenata za dogovor koji su ministri finansija EU postigli ove nedjelje.

Galerija

Bonus video: