Sloveniju potresaju protesti "protiv korumpiranih elita"

Najveći protest do sada bio je u ponedjeljak u Mariboru, gdje je bilo povrijeđenih i uhapšenih nakon akcije specijalne policije koja je upotrijebila suzavac
2 komentar(a)
Ažurirano: 29.11.2012. 15:40h

Demonstracije protiv "korumpiranih elita", organizovane preko društvene mreže "Facebook", šire se Slovenijom, a za petak su (ponovo) najavljene u Ljubljani.

"Facebook" grupa, pod nazivom "Neka odstupi premijer Janez Janša", pozvala je građane da se pridruže u petak popodne mirnim protestima protiv političkih elita, ali i sve težeg socijalnog stanja u državi.

Grupa je takođe sugerisala građanima da sa sobom ponesu letke, transparente, stare budilnike, ali i cvijeće, kako bi pokazali da ne žele nasilje i da intervencija policije neće biti potrebna.

Najveći protest do sada bio je u ponedjeljak u Mariboru, gdje je bilo povrijeđenih i uhapšenih nakon akcije specijalne policije koja je upotrijebila suzavac i druga sredstva jer je manji dio demonstranata bacao granitne kocke i baklje na zgradu opštine.

Vlada je juče raspravljala o bezbjednosnoj situaciji u zemlji, a ministri odbrane i unutrašnjih poslova tvrde da su protesti organizovani preko "Facebooka" nezakoniti jer nisu prijavljeni

Dan kasnije demonstracije su održane i u Ljubljani, ali se u centru grada okupilo manje od hiljadu ljudi koji su se "solidarisali" sa demonstrantima u Mariboru.

Protesti u Jesenicama, Kranju i ostalim gradovima prošli su bez nereda i intervencije policije.

Najavljen je nastavak protesta u svim slovenačkim gradovima za kraj ove i početak naredne nedjelje.

Vlada je juče raspravljala o bezbjednosnoj situaciji u zemlji, a ministri odbrane, Aleš Hojs, i unutrašnjih poslova, Vinko Gorenak, tvrde da su protesti organizovani preko "Facebooka" nezakoniti jer nisu prijavljeni, kao i da će, poučeni događajima u Mariboru, učiniti sve da se organizatori protesta, u slučajevima kad dođe do nasilja, otkriju i kazne.

Galerija

Bonus video: