Toni Bler: Izlazak Britanije iz EU bio bi monumentalna greška

Bler je ranije rekao da bi odluka Velike Britanije da se distancira od tokova u vrhu EU značila katastrofu i za britansku ekonomiju
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.11.2012. 20:24h

Britanija će napraviti "monumentalnu grešku" koja bi mogla da ugrozi njen globalni uticaj, ukoliko okrene leđa EU, upozorava bivši britanski premijer Toni Bler.

Bler je ranije rekao da bi odluka Velike Britanije da se distancira od tokova u vrhu EU značila katastrofu i za britansku ekonomiju.

Bler je rekao da postoji "realna i prisutna opasnost" da politika aktuelnog premijera Dejvida Kamerona o preispitivanju pozicije Britanije u 27-članom bloku, gurne državu ka izlasku iz EU.

"Evropa je sudbina koju nikada nećemo sa lakoćom prigrliti. Ali to je apsolutno ključni dio da naša država ostane svjetska sila politički i ekonomski", kazao je Bler je u govoru na londonskom Kraljevskom institutu za međunarodne odnose, poznatom kao Četam Haus.

"Bila bi monumentalna greška državništva da joj okrenemo leđa i povučemo se sa ključne pozicije moći i uticaja u 21. vijeku", dodao je Bler, koji je bio premijer iz redova laburista, od 1997. do 2007. godine.

Kameron, konzervativac, izjavio je prošle sedmice da podržava članstvo Britanije u EU, ali da ne može da prihvati "status kvo" i da želi "novo rešenje" kojim bi dio ovlašćenja bio vraćen toj državi.

Bler smatra da se time samo prikriva mogući izlazak iz evropskog bloka, preneo je AFP.

"Budimo veoma jasni u vezi sa ovom rečenicom - 'preispitivanje uslova članstva'", kazao je Bler.

"To je pribježište za one koji žele da odu, ali žele da ubijede ljude da je to zapravo samo usklađivanje naših odnosa. Onda kada tokom 'uklađivanja' dođe do pogoršanja situacije, kao što hoće, oni će reći 'pa, šteta', ali sada se čini da usklađivanje nije dovoljno", rekao je Bler.

"Naša zemlja se suaočava sa realnom i prisutnom opasnošću naginjanja ka izlasku (iz EU)", dodao je Bler.

Glasačko tijelo u Britaniji naklonjeno je u velikoj mjeri izlasku te države iz EU, a nedavno istraživanje "Obzervera" pokazuje da bi se čak 56 anketiranih tako izjasnilo ukoliko bi im bila pružena prilika.

Kameron se u petak usprotivio novom budžetu EU za narednih sedam godina, vrednom 1.000 milijardi eura, navodeći da je neprihvatljivo da se poveća potrošnja u trenutku kada se mnoge države kod kuće suočavaju sa merama štednje.

Bonus video: