Zaev poklonio Ciprasu svoju kravatu

Cipras je, uobičajeno, na potpisivanje dogovora kojim se rješava skoro trodecenijski makedonsko-grčki spor oko imena došao bez kravate
2 komentar(a)
Aleksis Cipras, Zoran Zaev, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Zoran Zaev, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.06.2018. 10:52h

Premijer Makedonije Zoran Zaev poklonio je danas grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu kravatu koju je nosio na potpisivanju dogovora dvije zemlje o rješavanju spora oko imena. Zaev je na kraju ceremonije potpisivanja dogovora u grčkom selu Psarades u pograničnom regionu Prespa, skinuo kravatu i podario je grčkom kolegi Ciprasu. Cipras je, uobičajeno, na potpisivanje dogovora kojim se rješava skoro trodecenijski makedonsko-grčki spor oko imena došao bez kravate. Dva premijera su se u govorima pred potpisivanje dogovora nazvala prijateljima.

Taj dokument potpisali su u grčkom selu Psarades u pograničnom regionu Prespa, šefovi diplomatija zajedno sa posrednikom UN. Nakon potpisivanja delegacije vlada Makedonije i Grčke čamcima su otišle na makedonsku stranu pograničnog Prespe gde će susret biti nastavljen bilateralnim razgovorima i zajedničkim ručkom u selu Oteševo. Događaje na obali Prespanskog jezera prate snažne mjere obezbjeđenja, a prema grčkim medijima, grupu demonstranata koja je protestovala u blizini Psaradesa policija je silom, uz upotrebu suzavca, spriječila da se približe mjestu potpisivanja.

Bonus video: